Hoeveel mag ik aflossingsvrij lenen?

Een aflossingsvrije hypotheek is nog altijd populair onder huizenkopers. Waarschijnlijk vraag jij je op dit moment ook af of een aflossingsvrije hypotheek nog mogelijk is en hoeveel je aflossingsvrij mag lenen Inmiddels zitten hier al wel wat meer haken en ogen aan dan vroeger, dus is het goed om per persoonlijke situatie te kijken of ook voor jou een aflossingsvrije hypotheek het beste is. 

Wat is een aflossingsvrije
hypotheek?

Het woord aflossingsvrije hypotheek is precies wat de naam doet vermoeden. Het is een hypotheek waarop niet wordt afgelost. Oftewel, waar je geen geld op terugbetaald, alleen de rente. Dit zorgt voor lagere maandlasten. Je betaalt op een aflossingsvrije hypotheek alleen rente over het totale bedrag. De betaalde hypotheekrente kan maximaal worden benut voor de hypotheekrenteaftrek, indien je voldoet aan de fiscale regelgeving.

Wat betaal ik per maand?

Aflossingsvrije hypotheek berekenen


Is een aflossingsvrije hypotheek
nog mogelijk?

Ja. Toch geldt niet voor iedereen hetzelfde. Voor het oversluiten van de hypotheek maakt het namelijk uit óf en wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten. Als starter op de woningmarkt kun je ook gewoon een deel van de hypotheek aflosvrij verkrijgen.

Hoe hoog mag mijn aflossingsvrije hypotheek zijn als starter op de woningmarkt?

Hypotheekverstrekkers mogen 50% van de marktwaarde van de woning aflosvrij verstrekken aan starters, de andere 50% zal je annuïtair of lineair moeten aflossen. Een deel van de hypotheek aflossingsvrij verstrekken heeft als voordeel dat de bruto hypotheeklast lager is. Dit kan interessant zijn bij een hogere hypotheekrente en in een overspannen woningmarkt, waarin er hoge prijzen gevraagd worden voor het aankopen van een woning.

Nadeel van een aflossingsvrije hypotheekdeel
als starter

Ben je na 01-01-2013 starter op de woningmarkt en wil je volledig recht behouden op hypotheekrente aftrek? Dan heeft de belastingdienst gesteld dat de gefinancierde hoofdsom in maximaal 30 jaar volledig annuïtair of lineair moeten worden afgelost.

Wijk je ervanaf, dan heeft dit gevolgen voor de aftrekbaarheid van de hypotheekrente. Neem je dus deels een aflossingsvrije hypotheek dan is de hypotheekrente over dit leningdeel niet fiscaal aftrekbaar. Ook  kom je niet in aanmerking voor een financiering met Nationale Hypotheek garantie. Je moet dan een hypotheek afsluiten zonder NHG. Het aflossingsvrije leningdeel valt dan in box 3 van jouw inkomsten. 

Aflossingsvrij deel meenemen bij oversluiten

Misschien heb je juist al een jaren een hypotheek lopen en ben je van plan om jouw hypotheek over te sluiten. Wanneer jouw huidige hypotheek een aflossingsvrij deel bevat en je die graag mee wilt nemen in een nieuwe hypotheek en deze hypotheek vóór 2013  hebt afgesloten, mag je deze oversluiten en aflosvrij voortzetten onder bepaalde voorwaarden, met behoud van hypotheekrenteaftrek. 

aflossingsvrije hypotheek

Hoeveel mag ik aflosvrij lenen?

Wat is in mijn situatie de meest verantwoorde keuze?

BEKIJK MIJN MOGELIJKHEDEN

Hoeveel mag ik aflossingsvrij lenen?

Het percentage dat je aflossingsvrij mag financieren betreft 50% van de marktwaarde mag aflossingsvrij verstrekt worden. Dit is bij vrijwel elke geldverstrekker mogelijk. 

Is een hoger percentage aflossingsvrij mogelijk?

Ja, je kan bij enkele geldverstrekker wel 75% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij lenen. Dit is per situatie verschillend en afhankelijk van voorwaarden. We informeren je graag over deze geldverstrekkers en de eventuele voor- en nadelen op basis van jouw situatie. 

Kan ik mijn aflossingsvrije hypotheek meenemen als ik een ander huis koop?

Ja, dit is mogelijk. Heb je een woning en wil je deze verkopen, dan kun je bij de aankoop van een ander woning het aflosvrije deel voortzetten, indien dit niet hoger is dan 50% van de marktwaarde van de nieuw aan te kopen woning.

Hypotheekrentestanden van vandaag

Actuele

hypotheekrente

Bekijk hieronder de actuele hypotheekrentestanden voor de verschillende rentevastperiodes.
Actuele hypotheekrente:

Einde looptijd aflossingsvrije hypotheek

De naam aflossingsvrij betekent niet dat je het bedrag nooit hoeft af te lossen, in tegendeel. Je moet het bedrag wat je geleend hebt inlossen aan het einde van de looptijd. Dit gebeurt vaak met het geld van de verkoop van de betreffende woning of met gespaard kapitaal uit verzekering of belegging.

Na de looptijd van 30 jaar valt ook de hypotheekrenteaftrek weg bij een aflossingsvrije hypotheek. Dit kan zorgen voor hoge kosten aan het einde van de looptijd.

Het aflossen van je hypotheek is een verstandige overweging als je de middelen hebt om af te lossen. De kans op een restschuld bij je hypotheek is kleiner als je aflost. Ook kun je ervoor kiezen om de hypotheek om te zetten naar een annuïteitenhypotheek. Vaak kan het dan ook aantrekkelijk zijn om goed te kijken naar de hypotheekrentes.

Voordelen aflossingsvrije hypotheek 

  • Lage lasten: je betaalt alleen de rente over jouw hypotheekbedrag.
  • Geen verplichte tussentijdse aflossingen.
  • Geen verplichte vermogensopbouw.
  • Belastingaftrek blijft in stand bij de aflossingsvrije hypotheken die afgesloten zijn voor 01-01-2013.
  • In enkele persoonlijke situaties mag je 75% van de marktwaarde aflossingsvrij lenen.

Nadelen aflossingsvrije hypotheek 

  • Je bouwt geen vermogen op, omdat je niet aflost.
  • Rentelast blijft doorlopen.
  • De eindaflossing is niet geregeld.
  • Na pensionering bestaat de kans dat de netto-last stijgt vanwege de vermindering van belastingaftrek.
  • Vanaf 2001 is rente maximaal 30 jaar aftrekbaar, indien je niet aflost kunnen de lasten behoorlijk stijgen.
  • Wat is in jouw situatie een financieel verantwoorde keuze. Heb je nog onbeantwoorde vragen, deel deze met ons.

GRATis Orïentatiegesprek

Jouw hypotheek,
goed geregeld.

Wat jouw uitgangspunt ook is. Je krijgt te maken met veel informatie en (bijna) onbegrensde mogelijkheden in het kiezen van de juiste hypotheek.

Als onafhankelijk hypotheekadviseur zoomen we in op jouw persoonlijke situatie en kijken vanuit daar welke hypotheek van onze meer dan 30 aanbieders het beste bij jou past.

MAAK EEN AFSPRAAK

Stel je vraag.

Heb je vragen over aflosvrij lenen of vragen over je eigen situatie?
Stel je vraag kosteloos en vrijblijvend via Mail, Whatsapp of chat.

Stel je vraag.