Aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek nog mogelijk?

Wij merken dat de aflossingsvrije hypotheek nog altijd populair is. Waarschijnlijk vraag jij je op dit moment ook af of een aflossingsvrije hypotheek nog mogelijk is en hoeveel je aflossingsvrij mag lenen.

Is een aflossingsvrije hypotheek nog mogelijk?

Ja. Toch geldt niet voor iedereen hetzelfde. Het maakt namelijk uit óf en wanneer je een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten.

In welke situaties geldt wat?

Als je vóór 2013 al een aflossingsvrije hypotheek hebt afgesloten, mag je deze oversluiten. Wil je voor het eerst een aflossingsvrije hypotheek afsluiten? Dan heb je geen recht op de maximale hypotheekrenteaftrek.

Bekijk je mogelijkheden:

Hoeveel mag ik aflossingsvrij lenen in 2021?

Aflossingsvrij deel van 50%

Er wordt veel gesproken over het percentage dat je verantwoord mag financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Namelijk 50%.

Maar is dit wel juist?

Nee. Je kunt in 2021 tot wel 70% van de marktwaarde van de woning aflossingsvrij lenen. Uiteraard is dit per situatie verschillend.

Heb jij een aflossingsvrije hypotheek? Wil je deze behouden, maar ook je maandlasten verlagen? Bekijk dan nu, geheel vrijblijvend, de mogelijkheden in jouw situatie.

HYPOTHEEKRENTE OPActuele hypotheekrente:

Wat is een aflossingsvrije hypotheek?

Het woord aflossingsvrije hypotheek is precies wat de naam doet vermoeden. Het is een hypotheek waarop niet wordt afgelost. Dit zorgt voor lagere maandlasten. Je betaalt op een aflossingsvrije hypotheek alleen rente over het totale bedrag. De betaalde hypotheekrente kan maximaal worden benut voor de hypotheekrenteaftrek.

Aflossingsvrije hypotheek voor of na 2013

Hypotheek vóór 1 januari 2013

De aflossingsvrije hypotheek is alleen nog te verkrijgen voor diegene die al een hypotheek hebben afgesloten voor 1 januari 2013. Alleen deze groep mag de bestaande aflossingsvrije hypotheek oversluiten (indien deze niet wordt verhoogd). Op deze manier behouden zij de rechten op de hypotheekrenteaftrek.

Hypotheek ná 1 januari 2013

Wanneer je voor het eerst een woning aankoopt en recht wilt houden op de maximale hypotheekrenteaftrek, dan is een aflossingsvrij deel van de hypotheek niet mogelijk. De overheid heeft bepaald dat er een volledige aflossing van de hypotheek dient plaats te vinden door middel van een annuïtaire of lineaire aflossing. Indien je hieraan voldoet, behoudt je gedurende de hele looptijd recht op hypotheekrenteaftrek. Een aflossingsvrij hypotheek deel is hier dan ook niet wenselijk.

Einde looptijd aflossingsvrije hypotheek

Aflossingsvrije hypotheek aflossen

Hoewel de aflossingsvrije hypotheek anders doet vermoeden, moet aan het eind van de looptijd wel degelijk de hypotheek ingelost worden. Dit gebeurt uit de verkoop van de woning of met gespaard kapitaal uit verzekering of belegging. Omdat bij deze hypotheekvorm, na de looptijd van 30 jaar, ook de hypotheekrenteaftrek wegvalt kan dit voor hoge kosten zorgen aan het einde van de looptijd. Het aflossen van je hypotheek is mogelijk verstandig en het overwegen waard als je de middelen hebt. De kans op een restschuld hypotheek is kleiner als je aflost. Je zou je hypotheek ook kunnen omzetten naar een annuïteitenhypotheek. Wil je hierbij ook een andere hypotheekrente? Kijk dan naar de mogelijkheden van oversluiten. Hypotheeksteun helpt je hier graag bij. Wij zetten nog enkele voor- en nadelen van een aflossingsvrije hypotheek voor je op een rij.

Voordelen

 • Lage lasten: je betaalt alleen rente;
 • Geen verplichte tussentijdse aflossingen;
 • Geen verplichte vermogensopbouw;
 • Geen verplichte verzekeringsdekkingen;
 • Belastingaftrek blijft in stand bij de aflossingsvrije hypotheek;
 • Hoogte van de hypotheek is veilig, omdat je meestal maar 75% van de executiewaarde aflossingsvrij kan lenen;
 • Offertes voor de aflossingsvrije hypotheek zijn eenvoudiger te vergelijken dan offertes voor andere vormen.

Nadelen

 • Je bouwt geen vermogen op, omdat je niet aflost;
 • Rentelast blijft doorlopen;
 • De eindaflossing is niet geregeld;
 • Na pensionering bestaat de kans dat de netto-last stijgt vanwege een vermindering van belastingaftrek
 • Vanaf 2001 is rente maximaal 30 jaar aftrekbaar; indien je niet aflost kunnen de lasten behoorlijk stijgen;
 • Meestal moet je eigen geld inbrengen.