Hypotheek afsluiten zonder NHG

Wat is een hypotheek met NHG?

Met behulp van de Nationale Hypotheek Garantie, in de volksmond NHG genoemd, geef je de geldverstrekker en jezelf de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald op het moment dat je de hypotheek niet meer kunt betalen. Door deze zekerheid heeft de bank een lager risico, hierdoor bieden de geldverstrekkers een lagere hypotheekrente aan met NHG. Sluit je een hypotheek met NHG dan betaal je een borgtochtprovisie over de hypotheeksom. Om in aanmerking te komen voor NHG moet je voldoen aan de NHG-voorwaarden. Deze voorwaarden wijzigen door de jaren heen. In onderstaand tabel zie je een verschillende kostengrens voor NHG. Je laten adviseren over NHG in jou situatie?

MEER WETEN OVER NHG
Ingangsdatum voorwaarden NHG Grens Met energiebesparende voorzieningen
1 januari 2018 265.000 €280.900
1 januari 2019 290.000 €307.400
1 januari 2020 310.000 €328.600
1 januari 2021 325.000 €344.500
1 januari 2022 355.000 €376.300

Voordeel hypotheek afsluiten zonder NHG

Sluit je een hypotheek af zonder NHG dan kan je vrij besteedbaar geld op je rekening ontvangen uit je hypotheek. Denk aan extra geld voor verbouw, energiebesparende maatregelen, aanvulling spaarsaldo of het inlossen van een consumptief krediet. Geen bouwdepot, geen bouwoffertes en allerlei verschillende bonnen indienen, dit kan wel zo prettig zijn. Voor deze mogelijkheden moet er wel voldoende ruimte zijn tussen de waarde van de woning, hypotheekschuld en inkomen. Tevens is het afhankelijk van je persoonlijke situatie en of dit een financieel verantwoorde keuze is. Je persoonlijke wensen en behoeften zijn een belangrijk uitganspunt voor ons, zou je deze situatie willen bespreken, zodat wij deze kunnen vertalen in de mogelijkheden. Maak vrijblijvend en kosteloos kennis met ons.

LATEN WE KENNIS MAKEN

Hypotheek afsluiten zonder NHG

Een hypotheek afsluiten zonder NHG kan een goede verantwoorde keuze zijn. Op het moment dat je voldoende inkomen hebt, of wanneer het gaat om een woning met een relatief hogere koopsom. Woningen met meer waarde kun je uitsluitend zonder NHG financieren. Op het moment dat je de woning gedwongen moet verkopen is er geen garantie op de vergoeding van een eventuele restschuld. Dit betekent dat de bank dit risico zelf draagt, wat kan resulteren in een hogere hypotheekrente.

 

Voordeel van een huis kopen zonder NHG

Ga je een huis kopen en overweeg je een aflosvrij leningdeel binnen je hypotheek om te besparen op je maandlasten? Dan kan je dit alleen mogelijk maken met een hypotheek zonder NHG. Ben je starter op de woningmarkt na 01-01-2013 dan is het onder de voorwaarden van NHG niet mogelijk om een deel van de hypotheek aflosvrij te verstrekken. Dit kan een reden zijn om een hypotheek te kiezen zonder NHG.

Lees ook: aflosvrije hypotheek

 

Hypotheekrente met of zonder NHG

Vergelijk altijd meerdere banken en hypotheekverstrekkers op hun hypotheekrente tarieven!

Sluit je een hypotheek af zonder NHG dan kan het rentetarief 0,3% tot 0,8% hoger zijn dan een hypotheek met NHG. Dit lezende zou je altijd een hypotheek willen afsluiten met NHG, een hogere hypotheekrente is immers een hogere maandlast. Toch is het van belang om te kijken naar de rentetarieven bij verschillende aanbieders, wij weten dat de hypotheekrente bij de grote Nederlandse banken hoger is dan een scherpe concurrerende hypotheekverstrekker met een lager hypotheekrente tarief. Dan worden de verschillen ineens heel klein en kan een hypotheek afsluiten zonder NHG een goede en juiste keuze zijn. Dit scheelt bij het afsluiten ook nog eens de borgtochtprovisie voor NHG.

Wij helpen je graag om de voor en nadelen van een hypotheek met of zonder NHG te bekijken. Tevens kunnen wij meer dan 30 hypotheekverstrekkers vergelijken met hun actuele hypotheekrente tarieven. Zo kun je informatie krijgen over de scherpste aanbieder met de juiste verstrekking, passend bij jou persoonlijke situatie. Maak vrijblijvend en kosteloos kennis met ons. Wij vertellen je graag meer.

LATEN WE KENNIS MAKEN