Wat is een lineaire hypotheek?

Lineair betekent gelijkmatig en rechtlijnig. In de context van hypotheken betekent dit dat je een gelijkmatige aflossing hebt over de gehele looptijd.  Je lost elke maand hetzelfde bedrag af gedurende de 30 jaar. Als je jouw hypotheekbedrag deelt door 360 maanden (= 30 jaar) dan weet je direct hoeveel je aflost per maand. Niet heel ingewikkeld dus!

Vul hier je gegevens in om de berekening te maken:


Wanneer kies je voor een Lineaire hypotheek?

Als je weet dat een lineaire hypotheek betekent dat je gelijkmatig jouw hypotheek aflost binnen 30 jaar, dan is het ook goed om te weten dat jouw hypotheekschuld hierdoor daalt en je hierdoor steeds minder hypotheekrente betaalt. Doordat je minder schuld hebt, is het bedrag waarover de rente wordt berekend ook lager. Aflossen loont altijd, je verlaagt je woonlast en je houdt maandelijks steeds meer geld over.

Doordat jouw maandelijkse lasten dalen, betaal je iedere maand minder hypotheekrente. Dit heeft effect op de hypotheekrenteaftrek en zorgt ervoor dat deze gaat dalen. Waar vroeger de hypotheekrenteaftrek nog werd gezien als een interessante fiscale aftrek, wordt er de afgelopen jaren steeds vaker door politiek Den Haag gesproken over de afschaffing hiervan. Dit maakt dan ook de kijk op lineaire hypotheken anders en aantrekkelijk.  

Wat is een lineaire hypotheek?

Verschil lineaire hypotheek vergelijken met annuïteitenhypotheek

In vergelijking met een annuïteitenhypotheek heeft de lineaire hypotheek in de eerste jaren een hogere aflossing per maand. In het geval van een lineaire hypotheek heb je dus een hogere maandlast vergeleken met een annuïtaire hypotheek. Als je kijkt naar de totale looptijd van beide hypotheken, dan zie je dat een lineaire hypotheek goedkoper is. Toch is de annuïteitenhypotheek de meest gekozen vorm. Dit komt omdat je bij deze hypotheekvorm lagere lasten hebt in de eerste jaren dat je jouw hypotheek aflost.

Meer informatie over de annuïteitenhypotheek.

Wanneer begin je het voordeel van een lineaire hypotheek te merken in de maandlasten?

LET OP! De hypotheeklast van de lineaire hypotheek daalt gemiddeld na 14 tot 15 jaar. Dan begin je het voordeel te merken ten opzichte van een annuïteitenhypotheek. Bij een hogere hypotheekrente op enig moment zal het verschil eerder groter worden. Beide hypotheekvormen hebben zo hun voor- en nadelen en uiteindelijk los je beide hypotheekvormen in zijn geheel af. Het moet ook passen bij jouw (financiële) situatie. Wil jij graag weten of je moet kiezen voor een lineaire of annuïteitenhypotheek? In een vrijblijvend gesprek stemmen we de opties af op jouw persoonlijke situatie.

KOM IN CONTACT
Jaar Rente Jaarlasten Aflos. Afgelost Hypotheekbedrag
5 €3.818,75 €8.818,75 €5.000 €25.000 €135.000
10 €3.068,75 €8.068,75 €5.000 €50.000 €100.000
20 €1.568,75 €6.568,75 €5.000 €100.000 €50.000
30 €68,75 €5.068,75 €5.000 €150.000 €0

Lineair, annuïteit of toch aflossingsvrij?

Naast lineair en annuïteit zijn er nog tal van andere aflosvormen binnen jouw hypotheek mogelijk. Door goed te kijken naar de effecten van welke aflossingsvorm met welke looptijd heeft, kun je verschillende scenario’s inzichtelijk krijgen. Ook geeft dit duidelijk weer welke hypotheekvorm het beste bij jou past.  Een hypotheek sluit je niet af voor een jaar, maar de maandlasten draag je meerdere jaren met je mee. 


Vele hypotheekvormen, wij zorgen ervoor dat je niet de bomen, maar het bos weer ziet.

De keuze in hypotheekland is reuze en dat maakt dan ook dat er talloze mogelijkheden en voorwaarden zijn om voor een hypotheek te kiezen. Het is van belang om goed te weten waar op te letten en op de hoogte te zijn van de laatste (politieke) ontwikkelingen om tot een juist besluit te komen.

Als onafhankelijk hypotheekadviseur hebben we niet alleen de mogelijkheid om voor verschillende hypotheekvormen te kiezen, maar ook qua aanbieders hebben we veel mogelijkheid om de juiste match te maken. Onze software maakt niet alleen het geschikte aanbod inzichtelijk, maar we praten je ook graag bij over de zaken die bij een hypotheek komt kijken die voor jou wél essentieel zijn om over na te denken. 

We bieden je graag vrijblijvend een goede kop koffie aan en maken samen met jou inzichtelijk waar je op moet letten en wat wellicht de beste match is voor jouw situatie. Onze jarenlange ervaring en kenins over de meest actuele ontwikkelingen zorgt ervoor dat we je optimaaal op de hoogte kunnen stellen. De laagste hypotheekrente voor je regelen is in ieder geval altijd ons streven. Vervolgens krijg jij een vrijblijvend aanbod op de mail. Geen mannen in strakke pakken of gekke salestechnieken maar focus op dat waar het echt om gaat, inzicht in jouw situatie. Het doel van het vrijblijvende gesprek? Jou naar buiten laten lopen met een goed gevoel en inzicht in jouw huidige en toekomstige situatie.

KOM IN CONTACT

Voordelen lineaire hypotheek

  • Je bouwt snel en veilig vermogen op met de aflossingen;
  • Jouw maandlasten nemen af gedurende de looptijd;
  • De lineaire hypotheek is goed te combineren met andere hypotheekvormen.
KOM IN CONTACT

Nadelen lineaire hypotheek

  • Hoge maandlasten bij aanvang van de lineaire hypotheek;
  • Fiscaal voordeel neemt af gedurende de looptijd;
  • Ten opzichte van andere vormen is de lineaire hypotheek fiscaal minder voordelig.