Een belangrijke regel rond hypotheekverstrekking wordt gewijzigd door de AFM. Niet langer geldt het moment dat een hypotheeklening wordt aangevraagd als officiële peildatum, maar het moment dat de bank akkoord gaat. Gezien de groei in aanvragen door de licht gestegen hypotheekrente en de standaard eindejaarsdrukte kan dit voor flinke onrust zorgen.
Wie momenteel een nieuwe hypotheek wil afsluiten heeft veel baat bij een offerte uit 2016. Er veranderen in 2017 namelijk enkele belangrijke zaken. De maximale hypotheekverstrekking op basis van waarde van de woning daalt van 102% naar 101%; Kopers moeten dus in 2017 een groter deel financieren met eigen geld.
Daarnaast worden de regels met betrekking tot het bepalen van de maximale hypotheek gewijzigd. Wie bijvoorbeeld een hypotheek afsluit met een hypotheekrente onder de 2%, kan volgend jaar gemiddeld zo’n 5% minder lenen op zijn inkomen.

Lees ook: de hypotheekmarkt in 2017

Het kan zijn dat consumenten, waarvan een offerte pas in 2017 finaal akkoord wordt gegeven, dankzij de nieuwe richtlijnen niet voldoende kunnen lenen op basis van inkomen en vervolgens te weinig eigen geld hebben om de totale financieringskosten te betalen.

Overgangstermijn

De AFM heeft nog wel een overgangstermijn benoemd, om consumenten tegemoet te komen. Aanvragen die tot 1 februari worden goedgekeurd, vallen nog onder de regels van 2016. Wanneer het dus langer dan een maand duurt voordat een bindende offerte is uitgebracht, kan het ondanks deze overgang voor sommige huizenkopers dus wel teleurstellend uitpakken.
De consument is dus afhankelijk van de doorloopsnelheid van het hypotheektraject bij zijn geldverstrekker. Hypotheekverstrekkers geven pas een definitief akkoord voor een offerte na het overleggen en beoordelen van alle hypotheekbescheiden. Dit traject duurt gemiddeld genomen vier weken, waardoor offertes die nu reeds zijn uitgebracht geen zekerheid meer geven.