Afsluiten van een hypotheek

Het afsluiten van een hypotheek kan veel vragen oproepen, doordat het een complex product is. Als je een hypotheek afsluit moet je kiezen uit enkele hypotheekvormen. Om het recht op hypotheekrenteaftrek te behouden kun je kiezen uit:

  • Een annuïteitenhypotheek en
  • Een lineaire hypotheek.


 • In bepaalde situaties kun je ook kiezen voor een (gedeeltelijk) aflossingsvrije hypotheek.
  afsluiten van een hypotheek

  Annuïteiten hypotheek
  Het afsluiten van een hypotheek in combinatie met een annuïteiten hypotheek is tegenwoordig de meest gekozen vorm. Gedurende de looptijd betaal je maandelijks het zelfde bruto bedrag. De nettolasten zijn in het begin lager doordat je meer hypotheekrente kunt aftrekken.

  Lineaire hypotheek
  Je kunt ook een hypotheek afsluiten in combinatie met een lineaire hypotheek. Deze vorm wordt minder vaak gekozen, omdat de maandlasten in het begin hoger zijn dan bij een annuïteiten hypotheek.

  Aflossingsvrije hypotheek
  Het afsluiten van een aflossingsvrije hypotheek werd voor een aantal jaar geleden nog vaak gedaan. Indien je na 2013 nog een aflossingsvrije hypotheek wilt afsluiten behoudt je niet altijd het recht op hypotheekrenteaftrek.

  Sluit je voor het eerst een hypotheek af, of heb je al een hypotheek?

  Bij het afsluiten van een hypotheek komt natuurlijk veel meer kijken dan alleen het kiezen van een hypotheekvorm. Er moet bijvoorbeeld ook goed gekeken worden naar je persoonlijke situatie en wensen, een compleet dossier moet samengesteld worden, een taxatie worden uitgevoerd en een notaris benaderd worden.

  Stel ons gerust een vraag >>

  Indien je voor het eerst een hypotheek afsluit is een goede begeleiding hierbij vaak gewenst. Gedurende het hele traject naar je eerste woning is het fijn dat je gerust contact op kunt nemen voor al je vragen.

  Momenteel is het goed voor starters om in te stappen. De huizenmarkt leeft weer op en de huidige rentestanden zijn zeer laag. Voor een hypotheekbedrag van €150.000,- kunnen de netto maandlasten uitkomen rond de €450,-. Dit is in het geval van een rentevast-periode van 10 jaar tegen 1,95%.


  Heb je al een hypotheek afgesloten in het verleden? Dan kun je ook een nieuwe hypotheek afsluiten. Oversluiten is dan een optie, of een tweede hypotheek afsluiten. Bij het oversluiten sluit je een nieuwe hypotheek af tegen andere voorwaarden, bijvoorbeeld een lagere rente. Indien je jouw huis wilt gaan verbouwen is het oversluiten van je hypotheek ook een mogelijkheid.

  ACTUELE RENTESTANDEN

  Actuele hypotheekrente:

  Afgelopen jaren was het, doordat veel huizen onder water stonden, voor veel huizeneigenaren lastig om hun hypotheek over te sluiten om zo een lagere rente te genieten. Sinds 2013 stijgen de huizenprijzen weer.

  Huizen weer duurder

  In vergelijking met vorig jaar februari, werd er afgelopen maand voor koophuizen ongeveer 3,8% meer betaald. Sinds 2013 gaan de prijzen constant omhoog. Sindsdien zijn de huizenprijzen met 7,9% gestegen. Vanaf de piek in 2008 zijn de prijzen tot 2013 constant gedaald. Op dit moment zijn de prijzen van woningen nog 15,3% lager dan in 2008.

  Hoe kan Hypotheeksteun helpen bij jouw hypotheek?

  Hypotheeksteun kiest voor jou de beste hypotheek en je kan altijd terecht met vragen. Daarnaast nemen we je alles uit handen, zodat je zelf alle rust, zekerheid en vertrouwen hebt bij het afsluiten van een hypotheek.

  Ben je alleen nog maar aan het oriënteren? Geen probleem! We geven je graag vrijblijvend een overzicht van de mogelijkheden. Hoeveel hypotheek heb je nodig? Hoeveel kun je maximaal lenen? Welk voordeel kun je behalen?
  [share_buttons]  We staan graag voor je klaar!

  • Krijg gratis inzicht in de mogelijkheden Wij gebruiken je gegevens enkel om contact met je op te nemen. Zo krijg je snel een beeld van jouw mogelijkheden . Privacybeleid


  [one_fourth_last][/one_fourth_last]

  Doordat wij samenwerken met meerdere hypotheekverstrekkers kan er vaak een lagere rente worden gerealiseerd dan bij een adviseur van de bank. Hierdoor kan je voordeel ten opzichte van het advies van een bank oplopen tot duizenden euro’s.

  Lees ook: Onafhankelijk hypotheekadvies