De hypotheekmarkt in 2016

Ook dit jaar zijn er weer wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot hypotheken. Hoeveel hypotheek kan ik dit jaar afsluiten en waar moet ik nog meer op letten?

Dit jaar zijn de verstrekkingspercentages aangepast, zowel op basis van de woningwaarde als op basis van het inkomen. Daarnaast zal in juli zal de NHG-grens verder omlaag gaan. De ontwikkelingen van de hypotheekrente zullen dit jaar naar alle waarschijnlijkheid stabiel blijven.


Actuele hypotheekrente:


[one_third_last]
[/one_third_last]

Verstrekkingspercentage op basis van inkomen

De maximale hypotheek wordt berekend aan de hand van de bestedingsruimte. Dit is een vastgesteld percentage van het totale inkomen. Uit berekeningen van het Nibud is gekomen dat de bestedingsruimte in 2016 ongeveer hetzelfde zal zijn als in 2015.
Voor drie inkomensgroepen vindt er dit jaar verandering plaats. Dit zijn de tweeverdieners, huishoudens met anderhalf-inkomen en alleenstaanden met een inkomen onder de €40.000,-.
Met name alleenstaanden zullen iets minder kunnen lenen. Voor tweeverdieners vindt er een grotere verandering plaats. Afgelopen jaar telde het tweede inkomen voor een derde mee bij de bepaling van de bestedingsruimte. Dit jaar telt het tweede inkomen voor de helft mee.

Verstrekkingspercentage op basis van woningwaarde

In 2016 is ook de maximale hypotheekverstrekking op basis van woningwaarde weer verlaagd met een procentpunt. Je mag jaar maar 102% lenen van de marktwaarde van de woning. Elk jaar daalt het verstrekkingspercentage met 1 procentpunt tot in 2018. Het is dan slechts mogelijk 100% van de marktwaarde van de woning te lenen.

Wat betekent dit voor je eigen inbreng?

Bij de aankoop van je nieuwe woning moet je rekening houden met bijkomende kosten, zoals notariskosten, advies- en bemiddelingskosten, kosten bankgarantie, etc. Deze kosten zal je dan voor een groot deel uit eigen vermogen moeten bekostigen.

Daling NHG-grens

Dit jaar wordt in juli de kostengrens voor Nationale Hypotheek Garantie weer verlaagd. De NHG-grens zal dan dalen naar €225.000. Momenteel staat de grens vast op €245.000. Dit betekent niet dat de maximale koopsom van de woning even hoog ligt. NHG rekent met een opslag van 6% bijkomende kosten. Op dit moment mag je maximale koopsom, om in aanmerking te komen voor NHG, dus €231.132 zijn (€231.132 x 1,06 = €245.000). Vanaf juli dit jaar daalt de maximale koopsom dus naar €212.264. Het verschil is ruim €19.000.
NHG-2016

Hypotheekrenteaftrek daalt

De hypotheekrenteaftrek wordt vanaf 2014 afgebouwd met 0,5 procent per jaar. Dit geldt bij een jaarlijks inkomen van minimaal €66.421 bruto. Dit jaar hebben mensen met een hoog inkomen nog recht op 50,5% hypotheekrenteaftrek. De hypotheek wordt voor deze groep dus steeds duurder.


We staan graag voor je klaar!

Zit je met een vraag of ben je benieuwd wat we voor je kunnen doen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.
  • Krijg gratis inzicht in de mogelijkheden Wij gebruiken je gegevens enkel om contact met je op te nemen. Zo krijg je snel een beeld van jouw mogelijkheden . Privacybeleid


[one_half_last]
[share_buttons]
[/one_half_last]