De mogelijkheid om met een klein bedrag rood te staan kan per 1 december gevolgen hebben voor de maximale hypotheek. Kredieten worden dan eerder geregistreerd door het BKR.

Banken moeten vanaf 1 december gegevens doorsturen naar het Bureau Kredietregistratie van alle klanten met een limiet boven de €250. Eerder was dit €500. Daarnaast worden de kredieten eerder aangemeld, namelijk als ze meer dan één maand lopen. Voorheen was dit drie maanden.
Ook de mogelijkheid om via winkelpassen, creditcards en leningen bij webwinkels krediet op te nemen levert eerder een aantekening op bij het BKR.
Dit heeft gevolgen voor het bedrag dat je maximaal kunt lenen om bijvoorbeeld een huis te kopen.

Lees ook: Hoeveel kan ik lenen?

Het BKR stelt dat mensen met schuldproblemen sneller geholpen kunnen worden, doordat de aangescherpte registratie eerder inzicht biedt in het opstapelen van (klein) schulden.
De aanpassing van het BKR heeft gevolgen voor huizenkopers die geregistreerd staan met kleine kredietmogelijkheden. De maximale hypotheek komt in deze gevallen lager uit. Volgens berekeningen kan iemand met een limiet van €500 vanaf 1 december €2800 minder hypotheek kan krijgen dan iemand die dat niet heeft.