Het is nog niet eerder voorgekomen dat er zulke hoge hypotheken afgesloten werden als in het eerste kwartaal van 2017. Ondanks de alsmaar strenger wordende leennormen, werd er voor een aankoop gemiddeld ruim €280.000 geleend. Mede door de lage rentestanden en de stijgende huizenprijzen wordt het hypotheekbedrag verder opgeschroefd.

Financiering zonder hypotheek

Daarnaast worden steeds meer huizen gekocht zonder hypotheek, blijkt uit de cijfers van De Nederlandsche Bank. In 2016 bleek dit voor 16% van het aantal verkochte woningen. Vergeleken met 2008 is dit een verdubbeling.
Hoge Hypotheek Afsluiten

Gemiddelde hypotheeksom

De gemiddelde hypotheeksom is vergeleken met de gemiddelde huizenprijs harder gestegen. Respectievelijk met ruim 10% tegenover 7,5%. Reden is de groei in het aantal doorstromers, omdat deze groep vaak een hogere hypotheek afsluit ten opzichte van starters op de woningmarkt. Daarnaast groeit, mede dankzij de lage hypotheekrente, ook de groep consumenten die de hypotheek oversluit met 40%.

Lees ook: Financieringslastpercentages 2017

Starters groeien minder snel

Door de aangescherpte leennormen en de groeiende huizenprijzen is het voor starters lastiger om mee te komen. Er moeten steeds meer eigen middelen ingebracht moeten worden, waardoor het kopen van een huis voor velen bemoeilijkt wordt.[one_half_last]

Ook een hypotheek afsluiten? Bekijk gerust de mogelijkheden.


[share_buttons]
[/one_half_last]