De afgelopen weken is de hypotheekrente alsmaar gestegen. Voor het eerst sinds 2,5 jaar komt de gemiddelde hypotheekrente weer boven de 2% uit.

In het afgelopen jaar zag je vrij weinig beweging in de hypotheekrente bij verschillende geldverstrekkers. De enorme concurrentie tussen de aanbieders is hier mede oorzaak van.

In de laatste 4 maanden van het afgelopen jaar lag de hypotheekrente op een zeer laag niveau en sindsdien is de hypotheekrente gestaag gestegen. Wekelijks zien wij verschillende geldverstrekkers met stapjes van 0,10% tot 0,25% op verschillende rentevastperiodes hun tarieven verhogen.

HYPOTHEEKRENTE OPActuele hypotheekrente:

Verschil in maandlast door de stijgende hypotheekrente

In het laatste kwartaal van vorig jaar betaalde je 1,25% hypotheekrente met een rentevastperiode van 20 jaar met Nationale Hypotheek Garantie.

Voorbeeld: Over een hoofdsom van €300.000,- (exclusief aflossingen) betaal je een bruto hypotheekrente van €312,50 per maand.

Op dit moment is de te betalen hypotheekrente 2,15% over dezelfde rentevastperiode. Met dezelfde hoofdsom van €300.000,- (exclusief aflossingen) betaal je nu  €537,50 bruto per maand.

De renteontwikkeling vertaalt zich dus binnen enkele maanden naar een maandelijkse bruto rentelastverhoging van €225,- per maand. Over 20 jaar gezien betaal je nu €54.000,- meer aan hypotheekrente dan enkele maanden geleden.

In bovenstaand voorbeeld zie je dat de maandelijkse bruto hypotheekrentelast bijna is verdubbeld in slechts enkele maanden. We ontvangen nu nog steeds van verschillende aanbieders verhogingen. Dit wijst er nog niet op dat we in een rustig vaarwater terechtgekomen zijn.

Marktwaarde woning

De alsmaar stijgende hypotheekrente kan gevolgen hebben voor de marktwaarde van de woning en kan ook gevolgen hebben voor de maximale hypotheek op basis van het inkomen.

Indien de hypotheekrente verder de weg omhoog zal behouden, kan dit een dempende werking hebben op de stijgende marktwaarde van de woningen. Op dit moment is het nog te vroeg en zien we nog geen wijzigingen hierin. Dit komt mede door de krapte op de woningmarkt.

De toekomst van de hypotheekrente

We kennen de toekomst niet. Hoe de hypotheekrente zich zal ontwikkelen is afhankelijk van meerdere factoren.

Kijkend naar het verleden (de jaren 80 bijvoorbeeld) tikte de hypotheekrente nog de 13% aan. In 2008 lag de gemiddelde hypotheekrente tussen de 1 jaar en 5 jaar vast op een percentage van ongeveer 5,3%.

Dit waren destijds de actuele hypotheekrentetarieven, of dit weer het nieuwe normaal zal gaan worden zal de toekomst uitwijzen. Toch lijkt het erop dat het absolute laagterecord van de hypotheekrente enkele maanden achter ons ligt en het ziet er niet naar uit dat deze periode op korte termijn terug zal komen.

Nu profiteren van de lage hypotheekrente? Bekijk samen met ons de mogelijkheden.

Mogelijkheden bekijken