Hypotheekrente gaat omhoog

Afgelopen zomer werden er nog laagterecords gebroken met de hypotheekrente. Ondertussen zijn er al wat verhogingen doorgevoerd. Er komen steeds meer signalen die er op wijzen dat de hypotheekrente gaat stijgen. Hier te denken aan de hoge inflatie, de eis vanuit de Nederlandse bank voor geldverstrekkers om hogere buffers aan te houden en tevens moeten banken meer betalen voor het aantrekken van geld op de kapitaalmarkt.

HYPOTHEEKRENTE OPActuele hypotheekrente:

Dit vind ik interessant!

De Nederlandse bank voorziet meer risico door de hoge huizenprijzen en de verstrekkingen hierop. Dit maakt Nederland kwetsbaar. Omdat bij een hogere inflatie en hogere rente de huizenprijzen weer zullen zakken, terwijl de schulden relatief hoog zijn. Hierdoor is er een beroep gedaan op de politieke partijen die een kabinet vormen om snel de huizenmarkt te hervormen, omdat die de economie in gevaar brengt.

De gestegen kapitaalmarktrente en de hogere buffereisen voor banken zorgen voor hogere kosten en de kans is groot dat de geldverstrekkers deze doorberekenen in de hypotheekrentetarieven. Of deze stijging zal doorzetten is nog de vraag; dit is afhankelijk van de economie, hoge inflatie, als maar stijgende energiekosten en de gevolgen hiervan.

Laagste rente ooit?

Gaat de afgelopen zomer de geschiedenis in met de laagste hypotheekrente ooit? De toekomst zal het uitwijzen. De kans is groot dat er nieuwe plannen komen vanuit de politiek op de huizenmarkt. Hier zal de verdere versobering op de reeds bestaande fiscale voordelen worden doorgetrokken.

Voor een woningbezitter met een hypotheek is het een belangrijk moment om eens goed stil te staan bij zijn hypotheek. Een belangrijk onderdeel is dan de hypotheekrente. Deze is nu historisch laag verkrijgbaar voor een langere rentevaste periode i.c.m. het verder afbouwen van het belastingvoordeel.

Wat gaat dit doen met je maandlasten? Stel dat het einde van de rentevastperiode nog enkele jaren op zich laat wachten, het belastingvoordeel verder gaat dalen en de hypotheekrente gaat stijgen. Dan kan het een wijs moment zijn om je huidige hypotheek eens kritisch tegen het licht te houden.

Bekijk gerust je mogelijkheden.

Bekijk mogelijkheden