Hypotheek sneller afgesloten

Een hypotheek afsluiten gaat dit jaar veel sneller dan een jaar geleden. Een hypotheek is nu gemiddeld 20 dagen eerder rond dan in 2015. In oktober van dat jaar duurde het gemiddeld 54 dagen.
Door de nieuwe Europese regels werd er gevreesd dat een hypotheekaanvraag langer zou gaan duren. Het blijkt dat 46 procent van de aanvragen binnen vier weken voltooid is. Dit is anders bij ZZP’ers en ondernemers met een bv; zij krijgen maar gemiddeld 27 procent van de hypotheekaanvragen binnen deze periode rond.

ZZP’ers en ondernemers

Dit is te verklaren doordat deze groep bij het aantonen van de financiële draagkracht vaak veel meer gegevens moet aanleveren. Het kost hierbij meer tijd om deze gegevens te verzamelen en te beoordelen. ZZP’ers moeten bijvoorbeeld vaak wachten op de meest recente jaarcijfers.

Lees ook: Hypotheekbescheiden, leg ze vast klaar

Hypotheek afsluiten flexwerkers

Consumenten die een hypotheek willen afsluiten zonder vast contract, maar wel met een intentieverklaring, weten in veel gevallen sneller hun hypotheek rond te krijgen dan consumenten met een vast inkomen, respectievelijk 61 procent tegenover 49 procent. Dit komt waarschijnlijk doordat de snelheid bij mensen met een vast contract minder belangrijk is dan bij een persoon die een intentieverklaring nodig heeft, in verband met zekerheid.