Maximale hypotheek 2016

Begin dit jaar is de maximale hypotheekverstrekking aangepast. Niet alleen het maximale bedrag dat je kunt lenen op basis van je inkomen is gedaald, maar ook is het verstrekkingspercentage op basis van de marktwaarde van de woning gezakt naar 102%. Dit laatste betekent dat je dit jaar weer meer eigen geld moet inleggen om je gewenste woning aan te schaffen.


Actuele hypotheekrente:


[one_third_last]
[/one_third_last]

Weinig daling in maximale hypotheek

Ondanks de nieuwe maatregelen is de maximale hypotheek nauwelijks gedaald in de laatste jaren. De voornaamste reden is de historisch lage rentestand. Er kan momenteel meer geleend worden dan wanneer de rentestand bijvoorbeeld 5% is. In het geval van een rentestand van vijf procent zal het maximaal te lenen bedrag tot wel €20.000,- lager uitvallen. De verwachting van de hypotheekrente in 2016 is dat deze op het huidige lage niveau blijft en misschien zelfs nog een beetje daalt. Daarnaast is de verwachting dat de huizenprijzen in 2016 met minimaal 4% zullen stijgen.

Klein deel van de huizenkopers sluit een maximale hypotheek af

Van de kopers die een maximale hypotheek afsluit doet 40 procent dit vaak omdat ze er vanuit gaan dat de kosten op de lange termijn wel kunnen worden gedragen met het huidige inkomen. 39 procent geeft aan dat ze verwachten dat het inkomen nog zal gaan stijgen. Een minder groot gedeelte zegt alleen door de maximale hypotheek af te sluiten hun droomhuis te kunnen kopen.
Het overgrote deel neemt niet het maximaal te lenen bedrag op, omdat dit bijvoorbeeld niet nodig is om de gewenste woning te kopen, omdat er wensen zijn om minder te werken in de toekomst of omdat ze niet zeker zijn over de inkomsten op lange termijn.

Prijsonderhandelingen

Huizenkopers geven aan dat het onderhandelen in de prijs voor hun de meeste stress oplevert. Op het moment dat er besloten is om samen te gaan wonen zijn de ouders de belangrijkste bron van informatie. Daarnaast wordt er informatie ingewonnen via internet of adviseurs. Voor onafhankelijk advies gaat meer dan de helft van de kopers naar een hypotheekadviseur. Hypotheeksteun neemt je alles uit handen gedurende het gehele traject, zo ook de prijsonderhandelingen.
[divider]


We staan graag voor je klaar!

Zit je met een vraag of ben je benieuwd wat we voor je kunnen doen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.
  • Krijg gratis inzicht in de mogelijkheden Wij gebruiken je gegevens enkel om contact met je op te nemen. Zo krijg je snel een beeld van jouw mogelijkheden . Privacybeleid


[one_half_last]
[share_buttons]
[/one_half_last]