Meer tijd om over te stappen naar een spaarhypotheek. Dat is de wens van Vereniging Eigen Huis (VEH). De deadline van 1 januari 2013 die nu nog door de Tweede Kamer wordt gehanteerd komt volgens de VEH veel te snel. De vereniging pleit voor een nieuwe deadline van 1 juni. Hiermee krijgen huizenbezitters met een aflossingsvrije hypotheek meer tijd om over te stappen naar een spaarhypotheek.

Veiliger spaarhypotheek

Per 1 januari wordt de spelregels voor hypotheken aangescherpt en moet er verplicht worden afgelost op de hypotheek. Met een aflossingsvrije hypotheek zit je dan niet meer zo goed als jaren geleden. Om deze reden willen veel huizenbezitters nog snel even overstappen naar een ‘veiliger’ spaarhypotheek. Bij deze vorm wordt gespaard om tegen het eind van de looptijd de hypotheek in één keer in te lossen.

In verband met de tijd die onder andere banken en notarissen nodig hebben om een hypotheek helemaal te behandelen hebben deze overstappers te weinig tijd. Veel banken nemen aanvragen voor een overstap naar een spaarhypotheek niet meer in behandeling. Maar er speelt nog iets, namelijk de zorgplicht van de hypotheekverstrekkers hun klanten in te lichten over de nieuwe situatie. De trage besluitvorming in Den Haag heeft hier in grote mate aan bijgedragen. De VEH roept de Tweede Kamer op tot een overgangsregeling te komen waarbij mensen tot 1 juni 2013 de tijd krijgen hun hypotheek om te zetten in een spaarhypotheek.

[box type=’info’]

Weten wat de mogelijkheden voor u zijn?

Maak een afspraak voor een vrijblijvend advies.


[/box]