Op dit moment kan er, bij aankoop van een woning, 101% van de marktwaarde van de woning geleend worden. In 2018 wordt dit percentage verlaagd naar 100% en wellicht wordt deze nog verder verlaagd tot 90%. In dat geval zal ruim 70% van de starters de aankoop van hun eerste woning uit moeten stellen.

Maximale lening o.b.v. woningwaarde

De verhouding tussen de hoogte van de hypotheek en de waarde van de woning wordt de loan to value genoemd (LTV). Bij een LTV van 100% kan er maximaal de getaxeerde woningwaarde geleend worden.

[one_half_last]
Lineaire hypotheek berekenen
[/one_half_last]
De overige kosten, zoals advieskosten, overdrachtsbelasting en notariskosten, zijn vaak 6% van de aankoopprijs. Deze kosten moeten betaald worden uit eigen middelen. Het eigen geld dat nodig is loopt dus behoorlijk op als de LTV daalt naar 90%.

70% moet aankoop uitstellen

Uit een onderzoek van het Centraal Planbureau (CPB) is gebleken dat van de mensen die voor het eerst een huis willen kopen ruim 70% deze aankoop uit moeten stellen, wanneer de LTV naar 90% daalt. Starters hebben dan niet genoeg middelen om de rest van het geld dat nodig is zelf te betalen. Bij mensen die willen verhuizen naar een andere koopwoning is dit ongeveer één derde.

Het CPB heeft berekend dat er voor een woningaankoop gemiddeld €8.000 tot €12.000 nodig is bij een LTV van 90%. Gemiddeld genomen moeten huishoudens hiervoor drie tot vijf jaar sparen. Ruim de helft van de toekomstige starters geeft aan te gaan huren, indien het sparen langer dan twee jaar zal duren.

Eigen geld niet altijd nodig!

Onder bepaalde omstandigheden zijn eigen middelen niet altijd nodig. Zo kan het zijn dat het, na een gesprek met een onafhankelijk hypotheekadviseur, toch mogelijk blijkt om een woning te kopen.

Benieuwd naar de mogelijkheden voor jou als starter?