Steeds minder mensen doen een beroep op de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) om hun woning te verbeteren. In de eerste helft van dit jaar ging het om 11.700 huishoudens, 7300 minder dan in dezelfde periode vorig jaar. Dat blijkt uit woensdag gepubliceerde cijfers van het garantiefonds.

De afname is volgens de organisatie vooral het gevolg van de nieuwe gedragscode voor de financiering van hypotheken. Daardoor mogen woningverbetering of energiebesparende voorzieningen niet meer volledig worden meegefinancierd.

”Door het wegvallen van deze mogelijkheid zullen minder eigenaar-bewoners in staat zijn de kwaliteit en duurzaamheid van hun woning op peil te brengen en te houden. Dat is een punt van zorg”, aldus NHG-directeur Karel Schiffer.

Door de daling van de huizenprijzen worden steeds meer woningen gedwongen met verlies verkocht. In het afgelopen kwartaal registreerde de NHG 783 gevallen, 18 meer dan in de eerste drie maanden van dit jaar.

De NHG verwacht dat in 2012 in totaal ongeveer 3000 huizen gedwongen met verlies worden verkocht. Echtscheiding (60 procent) en werkloosheid (15 procent) zijn daarvoor de belangrijkste aanleiding.
Omdat de opbrengst op executieveilingen vaak tegenvalt en de verliezen daardoor “onaanvaardbaar veel hoger” zijn dan bij een onderhandse verkoop, wil de NHG ervoor zorgen dat zo weinig mogelijk woningen worden geveild. Op dit moment gaat 16 procent van alle gedwongen verkopen via de veiling. Vorig jaar was dat nog 25 procent.