Vereniging Eigen Huis wil dat de premie voor de hypotheekgarantie volgend jaar flink verminderd. Op dit moment betalen mensen 1% van de hypotheeksom voor het afsluiten van Nationale Hypotheekgarantie.

Vanaf volgend jaar moeten de kosten uit eigen zak betaald worden. Dan wordt namelijk nog maar 100% van de marktwaarde van de woning gefinancierd.

Lees ook: minder aankopen dankzij lage verstrekking

NHG

NHG kan worden afgesloten bij het kopen van een huis tot €247.450,-. Indien het niet lukt om de hypotheek te betalen, door bijvoorbeeld inkomensverlies of een scheiding, wordt de schuld overgenomen door het Waarborgfonds Eigen Woning. Dit fonds voert de NHG uit. Bijkomend voordeel van NHG is de korting (tot 0,7%) die wordt verkregen op de hypotheekrente.

Premie Nationale Hypotheekgarantie

Om het fonds te behouden betaalt iedereen die een hypotheek met NHG afsluit een premie. Deze kan oplopen tot bijna €2.500,-.

De afgelopen jaren is de grootte van het Waarborgfonds gegroeid van iets meer dan €400 miljoen tot meer dan €1 miljard. De reserves zijn dus ruim genoeg om risico’s op te vangen, aldus Vereniging Eigen Huis.
[share_buttons]

Van plan je eerste woning te kopen?