Je hebt net een huis gekocht en volledig het spoor bijster met alle nieuwe hypotheek regels. Als je nog voor 2013 naar de notaris gaat om eigenaar te worden gelden nog de oude regels. Hoe zit het met die hypotheek regels als je pas in januari naar de notaris gaat of wellicht nog later?

Overgangsregeling hypotheek regels

Zoals met iedere nieuwe regeling hebben we ook bij de nieuwe hypotheek regels een overgangsperiode. Als je nog in 2012 een huis hebt gekocht en pas in 2013 naar de notaris gaat dan geld deze overgangsregeling. Teken je voor 31 december een koopovereenkomst, dan kom je in aanmerking om nog tegen de oude regels een hypotheek af te sluiten en de hypotheekrenteaftrek geld dan voor alle vormen. Let op, de koopovereenkomst moet wel ‘onherroepelijk’ zijn.

Normale ontbindende voorwaarden

In de koopovereenkomst mogen wel normale ontbindende voorwaarden opgenomen zijn. Dit houd bijvoorbeeld in dat als de hypotheek niet kan worden afgesloten of het huis is bouwkundig niet in orde je het huis niet hoeft te kopen. Deze voorwaarden kennen vaak wel een maximale periode van 4 tot 6 weken.

Koop je een huis vanaf 1 januari 2013 dan gelden wel de nieuwe hypotheek regels. Hypotheekrenteaftrek is dan alleen nog mogelijk bij een annuïteitenhypotheek. Bij deze hypotheek vorm los je het hele bedrag in 30 jaar tijd af. Op zich heel normaal als je geld leent. Het zal alleen even wennen worden aan dit nieuwe strengere hypotheek stelsel