Op 1 april worden er belangrijke veranderingen doorgevoerd uit het regeerakkoord. Vanaf deze datum kunt u bij het afsluiten van een nieuwe hypotheek alleen nog maar kiezen voor een annuïteitenhypotheek. Tenminste, als u in aanmerking wilt komen voor maximale hypotheekrenteaftrek (bekijk alle hypotheekvormen). De overheid dwingt u als het ware naar een bepaalde hypotheekvormen.

Wat betekent dit voor u? Wat is dan nog de toegevoegde waarde van een onafhankelijk adviseur? In dit artikel worden deze vragen beantwoord.

Overheid beperkt keuze hypotheekvorm

De regel die op 1 april ingaat is niet op alle hypotheken van toepassing. Alleen bij een nieuwe hypotheek, waarbij u in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek, geldt deze regel. Uw huidige hypotheek blijft gewoon behouden. Indien u deze na 1 april besluit over te zetten, is de nieuwe regelgeving wél van toepassing.

Wanneer u een duurder huis wilt kopen of gaat verbouwen moet uw bestaande hypotheek verhoogd worden (tenzij u eigen geld inlegt). Ook in dit geval zit u vast aan een annuïteitenhypotheek wanneer u in aanmerking wilt komen voor hypotheekrenteaftrek.

Minder geld terug Belastingdienst

Dan is er nóg een nieuwe regel die gevolgen heeft voor uw portemonnee. Vanaf 2014 wordt het aftrekbare deel van de renteaftrek ieder jaar met 0,5% verlaagd. U krijgt dus elk jaar minder geld terug van de Belastingdienst. U betaalt bruto nog steeds het zelfde, alleen wordt het aftrekbare deel steeds kleiner. U leest hieronder meer over de annuïteitenhypotheek.

Toegevoegde waarde onafhankelijk adviseur

De toegevoegde waarde van een onafhankelijk adviseur neemt in zekere zin af. Dit omdat de overheid iedereen in het annuïteitenhoekje drukt. Toch is een onafhankelijk adviseur nog van groot belang, aangezien een hypotheek uit meerdere factoren bestaat. Een adviseur:

  • Beschikt over informatie van alle banken en verzekeraars van Nederland
  • Weet precies welke verstrekker het beste bij u aansluit
  • Adviseert over de beste rentevast periode
  • Adviseert over overlijdensrisico, AOV en WW dekking bij verschillende verzekeraars
  • Begeleid u bij de aankoop van een woning
  • Afspraak bij u thuis wanneer het u uitkomt

 

Wat is een annuïteitenhypotheek

Bij een annuïteitenhypotheek wordt gedurende de looptijd – bij gelijkblijvende rente – een vast bedrag aan rente en aflossing (annuïteit) betaald. Zo betaalt u met de annuïteitenhypotheek steeds hetzelfde bruto bedrag.

Volledig aflossen

Gevolg hiervan is dat de rente en daarmee de fiscale aftrek jaarlijks lager worden; de netto lasten stijgen gedurende de looptijd, omdat alleen de rente fiscaal aftrekbaar is. De vaststelling van deze annuïteit geschiedt altijd zo dat aan het einde van de looptijd de volledige hypotheekschuld is afgelost. De annuïteiten worden veelal maandelijks betaald.

Lage aanvangslasten

De annuïteitenhypotheek is vooral interessant voor mensen die voor lage aanvangslasten kiezen. Ook is de annuïteiten hypotheek uiterst geschikt voor mensen die in de toekomst een stijging in inkomen verwachten, tenzij de fiscale druk toeneemt (bijvoorbeeld als u in een hoger belastingtarief valt).

Veel vragen? Wij hebben de antwoorden

Dit is de zoveelste verandering in de hypotheekwereld. Ziet u door de bomen het bos niet meer? Gelukkig is er iemand die altijd het overzicht houdt. Wij hebben voor u de antwoorden op onder andere de volgende vragen:

  • Moet ik mijn hele hypotheek aflossen en wil ik dit eigenlijk wel?
  • Is dat wel iets voor mij, zo’n annuïteitenhypotheek?
  • Wat ga ik maandelijks betalen?
  • Welke andere mogelijkheden heb ik?

Wij hebben slechts enkele gegevens van u nodig om u te helpen. Laat uw gegevens achter en wij nemen even contact met u op.