Een hypotheek is voor menig zzp-er niet de eerste prioriteit. Met het groeiend aantal zzp-ers in Nederland willen we daar graag even aandacht aan geven. Nederland is in de jaren tot 2010 gegroeid naar ruim 700.000 ZZP-ers. Verwacht wordt dat het aantal ZZP-ers in 2012 stabiliseert. Dit ook onder andere door het feit dat veel ZZP-ers het financieel niet redt. Juist in deze economisch moeilijke tijd is het dus belangrijk dat een ZZP-er zijn zaakjes goed op orde heeft. Dat geld ook voor de hypotheek. Een hypotheek die bijzondere uitgangspunten met zich meebrengt.

De ZZP Hypotheek

De ‘ ZZP hypotheek ’ is geen hypotheekvorm op zich, de uitgangspunten zijn anders. Als ZZP-er heb je andere mogelijkheden en verantwoordelijkheden. Inkomen wil nog wel eens variëren en vaak is er sprake van een grotere financiële buffer dan bij personen in loondienst. Mocht er sprake zijn van een gebrek aan opdrachten of tijdens arbeidsongeschiktheid dan kan een ZZP-er niet terugvallen op een uitkering. Hier moet je dus goed rekening mee houden als je als ZZP-er een hypotheek wilt afsluiten. Banken kijken hier kritisch naar, maar onmogelijk is het zeker niet. ZZP-ers hebben vaak een goed netwerk om tegenvallende opdrachten mee te compenseren waar medewerkers in loondienst tegenwoordig hun baan ook niet meer zeker zijn.

Regelgeving hypotheek

De financiële crisis kan ons allemaal raken, en ook de ZZP-er. Het risico dat een ZZP-er niet meer aan zijn hypotheekverplichting kan voldoen neemt toe. Daarom controleert de Autoriteit Financiële Markten (AFM) of de regels worden nageleefd. Zo schrijven de regels van de Gedragscode Hypothecaire Financiering en Nationale Hypotheek Garantie voor dat er voor een ZZP hypotheek gekeken wordt naar de cijfers van de afgelopen drie jaren.

Om goed beslagen ten ijs te komen bij het aangaan van een hypotheek zal dus niet alleen de ZZP-er maar ook de hypotheekadviseur zijn huiswerk moeten doen. Goede kennis van en inzicht in fiscaliteiten, financiële toekomstplanning maar ook bedrijfseconomisch inzicht zijn belangrijk om tot een toekomstbestendige financiering te komen.