De maatregelen uit het regeerakkoord gelden voor bestaande huizenbezitters maar zeker ook voor starters. In het lenteakkoord was al besloten dat nieuwe hypotheken verplicht maandelijks moeten gaan aflossen. Daar is in dit nieuwe regeerakkoord niets in veranderd, de maatregel gaat in per 2013. Gemiddeld kost deze maatregel de starter 20% netto meer per maand aan hypotheeklasten.

Starters investeren in de toekomst

Er zitten voor starters wel voordelen aan deze maatregel. Zo is er aan het eind van de looptijd geen hypotheekschuld meer. En dat betekent op latere leeftijd geen hypotheeklasten. In een tijd waarin we steeds langer doorwerken en later gaan pensioneren een prettig vooruitzicht. Tot die tijd echter moeten de huidige hypotheeklasten wel opgebracht kunnen worden. Om dat op te vangen is in het regeerakkoord opgenomen dat de gunstige leningsfaciliteit voor starters (starterslening) van de Stichting Volkshuisvesting Nederland (SVN) wordt uitgebreid. Details hierover ontbreken nog maar het bied hoop voor de toekomst.

Profiteren van lage prijzen

Starters profiteren nu ook nog van de al maar dalende huizenprijzen. Samen met de lage overdrachtsbelasting uit het regeerakkoord (blijft 2%) hebben starters een lagere hypotheek nodig voor een huis wat vijf jaar geleden tienduizenden euro meer waard was. In combinatie met de in 2008 populaire aflossingsvrije hypotheek is de huidige starter meteen al goedkoper uit. Daarnaast is aan het eind van de looptijd de hypotheek volledig ingelost, en hangt er geen hypotheek- of restschuld in de lucht op latere leeftijd.