De hypotheekrente gaat stijgen de komende tijd. De banken verwachten namelijk een stijging van de rente op staatsleningen. De grootste reden voor de verwachte stijging is de terugkerende rust in de rest van Europa, waardoor beleggers ook weer in andere landen durven te investeren. Nederland wordt dus minder populair en zal meer rente betalen om geld te kunnen lenen. Ofwel: doordat de paniek over Spanje en Griekenland afneemt, betaal je in Nederland meer hypotheekrente. Wat gebeurt er in 2013 en waar sluit je het beste je hypotheek?

Waarom stijgt de rente?

De Nederlandse staat betaalt meer rente bij een lening met als gevolg: De stijging van de hypotheekrente die je zelf betaalt.

De hoogte van de opslag is afhankelijk van de winstmarge die banken zich toekennen. Maar los van deze opslag, beweegt de hypotheekrente mee met de staatsrente. De staatsrente is een indicatie van de waarde die geld heeft op een bepaald moment. Ook een bank kan aan de overheid lenen. Wanneer ze voor een dergelijke lening meer rente ontvangen, ligt het voor de hand dat ze ook aan huizenkopers een hogere rente vragen.

Laagste actuele hypotheekrente

Wie op zoek is naar de scherpste hypotheekrente heeft op dit moment weinig te zoeken bij ‘de grote drie’, die opvallend afwezig zijn in onderstaand overzicht met de actuele laagste hypotheekrentes. Bij een rentevaste termijn van 10 jaar loopt ABN Amro met 4,9 procent het meest uit de pas. Een verschil van maar liefst 0,7 procent met de scherpste aanbieder. Deze bank is ook bij een rentevaste termijn van 20 jaar de minst aantrekkelijke partij, met een verschil van bijna 1 procent ten opzichte van het minder bekende Conservatrix. Dat ook Rabobank een relatief hoge hypotheekrente vraagt, is bijvoorbeeld duidelijk te zien bij het tarief voor een rentevaste termijn van 30 jaar. De bank vraagt een rente van 6 procent, 0,75 hoger dan het tarief van koploper Delta Lloyd.
[divider]

Een overzicht:


Rentevaste termijn van 10 jaar

  • Delta Lloyd (Budget) 4,30%
  • Hypotrust 4,30%Rentevaste termijn van 20 jaar

  • Conservatrix 4,95%
  • Allianz 5,10%
  • Nationale Nederlanden 5,20%


[one_third_last]
Rentevaste termijn van 30 jaar

  • Delta Lloyd 5,25%
  • ASR 5,35%
  • Conservatrix 5,40%

[/one_third_last]

De hypotheekrente wordt niet alleen bepaald door de rente op staatsleningen. De concurrentie op de hypotheekmarkt speelt ook een rol. Naarmate deze heviger is, verlagen aanbieders de rente en nemen ze met minder winst genoegen om zo de concurrentie voor te blijven. Daar is nu echter nauwelijks sprake van.

Wat is het effect?

Wilt u weten wat het effect is van een stijging is op uw persoonlijke maandlasten, of wat de meest aantrekkelijke hypotheek van het moment is, neem gerust contact op met Teun.