Huis onder water of onderwaarde, houdt in dat uw hypotheek hoger is dan de marktwaarde van de woning. Wat te doen? Hoe hier mee om te gaan?

Wat betekent huis onder water of onderwaarde?

Dit betekent dat de schuld of uitstaande hypotheek op de woning hoger is dan de huidige marktwaarde van de woning. Om dit helder in beeld te brengen is het zinvol om de woning te laten taxeren. Dit taxatierapport maakt inzichtelijk wat de actuele marktwaarde is van de woning.

Ieder jaar ontvangt u een overzicht van uw geldverstrekker. Hierin staat vermeld hoe hoog uw hypotheekschuld is. Van deze schuld moet u het spaarsaldo, die gekoppeld is aan uw hypotheek, in mindering brengen. Op deze manier weet u precies hoe hoog uw hypotheekschuld is.

Vervolgens maakt u de volgende simpele berekening. Marktwaarde woning minus de hypotheekschuld. Is de uitkomst negatief, dan praten wij over onderwaarde. Uw huis staat onder water.
Heeft u een vraag of wilt u dat wij uw situatie vrijblijvend met u bekijken? Neem dan gerust contact op.


Op de vraag “hoe is het zo ver gekomen?” zijn meerdere antwoorden te geven. De grootste oorzaak naar ons idee is dat de waarde van de woningen ernstig zijn gedaald in de afgelopen jaren. De oorzaak hiervan is de intrede van de kredietcrisis begin 2008. Het aantal huishoudens waarvan de hypotheekschuld hoger is dan de marktwaarde is sinds 2008 enorm toegenomen. In 2008 stond 13% onder water en in 2011 is dit percentage opgelopen naar maar liefst 25%. Dit blijkt uit de cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistieken.

Onderwaarde maar toch willen verhuizen. Wat nu?

U heeft onderwaarde en wil toch verhuizen. Waar moet u rekening mee houden?
U kunt uw onderwaarde bij verkoop om laten zetten in een lening (vermits de persoonlijke situatie dit toelaat, zoals inkomen en bkr).

Indien de wens daar is om een andere woning aan te kopen dient u er rekening mee te houden dat de lasten van de lening ernstig drukken op de maximale hypotheekverstrekking. Dit kan dus zeer negatief uitpakken. Het is zinvol om uw situatie goed door te laten berekenen alvorens een dergelijk traject in te gaan. Zo komt u niet voor onaangename verassingen te staan. Wellicht kan het inbrengen van eigen spaargeld of geld uit uw familie een oplossing bieden.

Blijven wonen en de onderwaarde oplossen. Maar hoe?

Bekijk goed de huidige hypotheek situatie. Wellicht spaart u te weinig in uw huidige hypotheek of op de verkeerde manier (de huidige polis brengt te weinig op in deze tijden). Het kan ook zijn dat uw hypotheekrente te hoog ligt. Een vergelijking met huidige rentetarieven kan wellicht uitkomst bieden.

Rentevoorbeeld:

Uw huidige hypotheek is 200.000,- met een rente van 5,6% voor tien jaar. De huidige rente bedraagt 4,1% voor 10 jaar. Het verschil is 1,5% van 200.000,- per jaar. Dit komt neer op 250,- euro per maand. Indien u dit verschil gebruikt voor extra aflossing, dan heeft u na tien jaar een extra bedrag gespaard of ingelost van ongeveer 30.000,- euro.
Op deze manier kunt u, zonder extra bruto maandlasten, de onderwaarde gedeeltelijk of volledig aflossen.

Wat is zijn de beste stappen voor uw situatie? Wij informeren u graag vrijblijvend.


[divider]