Wijzigingen NHG 2019

Er zijn nieuwe voorwaarden en normen opgesteld voor het verkrijgen van NHG. Deze wijzigingen gaan in per 1 januari 2019.
Enkele veranderingen voor NHG zijn:

 1. Stijging van gemiddelde koopsom en kostengrens
 2. Verlaging van borgtochtprovisie
 3. Nieuwe methode inkomensbepaling loondienst
 4. Energiebesparende voorzieningen bij herfinanciering

1. Stijging van gemiddelde koopsom en kostengrens

De kostengrens en de gemiddelde koopsom van NHG stijgt vanaf 1 januari. De Nationale Hypotheek Garantie biedt straks extra zekerheid bij de aankoop van huizen tot 290.000 euro. Het maximum was eerder 265.000 euro.

  • Gemiddelde koopsom: € 290.000
  • De kostengrens zonder energiebesparende voorzieningen: € 290.000
  • De kostengrens met energiebesparende voorzieningen: € 307.400


 • 2. Verlaging van borgtochtprovisie

  De premie die moet worden betaald voor het afsluiten van een hypotheek met de Nationale Hypotheek Garantie (NHG) gaat omlaag. Volgend jaar betalen huizenkopers, die een hypotheek met NHG aanvragen, 0,9 procent premie over de hoogte van hun hypotheek in plaats van de huidige 1 procent.

  3. Nieuw methode inkomensbepaling loondienst

  Naast de werkgeversverklaring is de nieuwe methode Inkomensbepaling Loondienst geïntroduceerd, om het toetsinkomen van aanvragers in loondienst vast te stellen. Voorlopig is het ook nog toegestaan om de werkgeversverklaring te gebruiken.

  4. Energiebesparende voorzieningen bij herfinanciering

  Indien sprake is van een Nul op de Meter woning, kan bij de verstrekking van de lening € 25.000 buiten beschouwing worden gelaten bij de berekening van de financieringslast. Voorheen was dit alleen mogelijk bij de aankoop van de woning, nu is dat ook bij herfinanciering mogelijk.
  Bron: nhg.nl