Terug

Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

Met behulp van de Nationale Hypotheek Garantie geef je de geldverstrekker en jezelf de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald, indien je de hypotheek niet meer kan betalen.

De Hypotheek Garantie komt in beeld bij echtscheiding, werkloosheid, inkomensdaling, arbeidsongeschiktheid of bij het overlijden van je partner.

Lees ook: Hypotheek afsluiten zonder NHG

Voorwaarden

Om in aanmerking te komen voor NHG dien je te voldoen aan de NHG voorwaarden. Aan de hand van je gegevens wordt gekeken of je in aanmerking komt voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie.

Enkele voorwaarden zijn de maximale hypotheek voor een aankoop van een woning en het afsluiten van een overlijdensrisicoverzekering indien de financiering hoger is dan een bepaald percentage van de marktwaarde. De maximale hypotheek met NHG, o.b.v. 100% verstrekking, wordt is per 1 januari 2022 aangepast naar €355.000 (2021 = €325.000).

Neem je energiebesparende maatregelen, dan is de kostengrens voor NHG in 2022 €376.000. De hoogte van deze bedragen is gekoppeld aan de gemiddelde huizenprijs.

Een krediet/lening inlossen met hypotheekgelden is niet toegestaan bij een financiering onder NHG, dit krediet/lening mag er wel naast blijven lopen.

Lagere hypotheekrente

Door je hypotheek af te sluiten met NHG krijg je een lagere hypotheekrente. Dit voordeel kan oplopen tot 0,7% per jaar. De financiële tegenprestatie die je moet leveren is dat je bij het afsluiten éénmalig een bedrag dient te betalen, dit is een vast percentage over het gehele hypotheekbedrag.

Terug