Hypotheek nieuws

Nieuwe hypotheekmogelijkheden in 2024

 1.     De NHG-grens stijgt in 2024 naar € 435.000
De nieuwe NHG-grens neemt in 2024 toe tot € 435.000 euro, een stijging van € 30.000 ten opzichte van de huidige grens van € 405.000. Voor mensen die de woning willen verduurzamen is extra leenruimte beschikbaar.

 

2. Het energielabel heeft vanaf 2024 grote invloed op de maximale hypotheek
Vooral voor starters gaat de wijziging van positieve invloed zijn op de hypotheek die ze afsluiten. Zij worstelen vaker met de maximale hypotheekmogelijkheden dan doorstromers. Hoe ziet die invloed er precies uit?

Kort gezegd: hoe beter het energielabel, hoe meer je kunt lenen. Als je energielabel C of D hebt, kun je (bovenop de reguliere inkomenstoets) nog eens €5.000,- extra lenen. Bij label A++++ zelfs tot €40.000,- extra.

Energielabel 2024

3.      Extra lenen om te verduurzamen
De nieuwe leennorm heeft een positieve invloed op kopers van woningen met slechte energielabels. Zij kunnen namelijk extra lenen om verduurzamingsmaatregelen te nemen, zonder dat dit effect heeft op hun maximale hypotheek. Hiermee hoopt de overheid de verduurzaming van oudere, slecht geïsoleerde huizen te stimuleren. Met energielabel E, F of G kun je €20.000,- bovenop je maximale hypotheekbedrag lenen. 

Leenruimte verduurzaming

4.      Hogere vrijstelling overdrachtsbelasting
Waar de woning in 2023 maximaal 440.000 euro mag kosten om in aanmerking te komen voor de vrijstelling, mag de woning in 2024 € 510.000 euro kosten. Je mag dus een duurdere woning kopen en nog steeds gebruikmaken van de vrijstelling om zo geen overdrachtsbelasting te hoeven betalen. Dit is alleen van toepassing wanneer je jonger bent dan 35 jaar.

5.     Studieschuld, vanaf 2024 kijken naar de daadwerkelijke aflossing.
Veel oud-studenten lossen echter minder af dan 0,65% (norm 2023) van de oorspronkelijke studieschuld. Wanneer jouw oorspronkelijke studieschuld € 15.000 euro is, dan rekent de bank dus met € 97,50 euro.

Het kan echter zijn dat jij elke maand maar € 50 euro terugbetaald. Jouw leencapaciteit wordt dan dus onterecht verlaagd met € 97,50 euro, terwijl die eigenlijk maar met € 50 euro moet worden verlaagd. Vanaf 2024 gaat dit veranderen. Dan wordt er namelijk gekeken naar hoeveel jij echt aflost.

 

6.      Alleenstaanden met een inkomen vanaf 26.000 euro kunnen meer lenen
Vanaf 2024 kunnen alleenstaanden met een inkomen vanaf € 26.000 euro (tot waarschijnlijk € 33.000 euro) meer lenen. Om de kansen op de woningmarkt te vergroten kan deze groep € 16.000 euro extra lenen.

Vragen of meer weten?

Neem kosteloos en vrijblijvend contact met ons op. We helpen je graag.

Dit is de invloed van het energielabel op de woningwaarde

Het energielabel van je woning kan een grote invloed hebben op de woningwaarde. Een gunstig energielabel, zoals A of B, kan de waarde van een woning verhogen. Een ongunstig label, zoals D of lager, kan juist leiden tot een daling van de woningwaarde. 

Dit komt doordat woningen met een beter energielabel over het algemeen energiezuiniger zijn en daardoor lagere energiekosten hebben. Dit is niet alleen goed voor het milieu, maar ook voor de portemonnee. Het hebben van lagere energiekosten betekent immers dat de eigenaar maandelijks minder geld kwijt is aan gas, water en elektriciteit. Dit is dan ook een van de redenen dat er meer interesse is voor energiezuinige woningen.

Energiezuinige woningen gezonder

Naast de financiële voordelen zijn energiezuinige woningen vaak comfortabeler om in te wonen en zijn ze beter voor de gezondheid. Ze hebben vaak een betere ventilatie en luchtkwaliteit. Dit draagt bij aan een betere leefomgeving en gezondheid voor de bewoners.

Stijging van de woningwaarde

Wanneer je het energielabel van je woning verhoogt is de kans groot dat de waarde van je woning stijgt. In de tabel hieronder lees je gemakkelijk af hoeveel de waarde van je woning kan stijgen.

Horizontaal – Het nieuwe energielabel van de woning.
Verticaal – Het oude energielabel van de woning.

Energielabel woning

Kortom, het hebben van een gunstig energielabel kan de waarde van een woning verhogen, niet alleen op korte, maar ook op lange termijn. 

Wil je de waarde van je woning verhogen en verbouwen voor een beter energielabel?

Als je een woning koopt of al jaren een koopwoning bezit en van plan bent de woning te verduurzamen, dan kun je hier in beide gevallen een hogere hypotheek voor afsluiten.

Ben je benieuwd hoeveel jij aan extra hypotheek kan krijgen en met welke maandlast je rekening moet houden? Neem dan contact op met ons. We bespreken dan je wensen en gedachten en controleren deze op mogelijkheden.

Stel je vraag.

Heb je nog vragen over een extra hypotheek om het energielabel te verhogen of vragen over je eigen situatie? Stel je vraag kosteloos en vrijblijvend via Mail, Whatsapp of chat.

Overwaarde van je huis opnemen

Als je overwaarde op je huis hebt, betekent dit dat je huis meer waard is dan de hypotheek die je op de woning hebt afgesloten. De overwaarde is het bedrag dat je zou hebben als je het huis vandaag verkoopt en de hypotheek zou inlossen, het geld dat er overblijft, is de overwaarde.

Als je overwaarde op je huis hebt kun je overwegen om deze overwaarde deels op te nemen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je extra geld nodig hebt om een grote uitgave te doen, zoals het financieren van een verbouwing of het verduurzamen van je woning.

Ook voor consumptieve doeleinden zijn er mogelijkheden. Bijvoorbeeld extra spaargeld vrij beschikbaar maken voor pensioenaanvulling, aanschaffen van een auto, een wereldreis maken, aanschaf van een vakantiehuis of een schenking.

Overwaarde huis opnemen met een tweede hypotheek

Als je overwaarde op je huis hebt kun je hier een deel van opnemen, door een tweede hypotheek af te sluiten. Een tweede hypotheek is een aparte lening die je afsluit op je huis, naast de oorspronkelijke hypotheek die je al hebt afgesloten.

Er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden als je een tweede hypotheek wil opnemen:

  1. Rentekosten: Bedenk en bespreek met de hypotheekadviseur een passende en financieel verantwoorde rentevast periode voor de tweede hypotheek, wat voor jou de beste optie is.
  2. Terugbetalingsperiode: Bespreek de terugbetalingsperiode met je hypotheekadviseur die de tweede hypotheek aanbiedt. Bedenk hoe lang je over de terugbetaling wil doen en of dit aansluit bij de levensduur van de investering die je gaat doen. En hoeveel je per maand wil aflossen.
  3. Belastingvoordeel: In sommige gevallen kun je belastingvoordeel krijgen als je overwaarde op uw huis opneemt met een tweede hypotheek. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie en de manier waarop je het geleende bedrag gebruikt (wel of geen woningverbetering).

 

Berekenen van een tweede hypotheek

In onderstaand tool kan je berekenen wat het opnemen van een tweede hypotheek voor jou betekend. Door een paar simpele gegevens in te vullen krijg je een goed beeld van je eigen situatie.

Overwaarde opnemen met een bouwdepot

Een bouwdepot is een vorm van financieren waarbij je geld leent om een bouwproject te financieren, zoals het bouwen of verbouwen van je woning. Ook het verduurzamen van je woning zal door middel van een bouwdepot verstrekt worden.

Veelal bepalen de geldverstrekkers en de voorwaarden van National Hypotheek Garantie (NHG) dat de tweede hypotheek via een bouwdepot zal worden uitbetaald. De uitbetaling zal plaatsvinden door middel van het indienen van facturen.

Overwaarde opnemen zonder een bouwdepot, opgenomen geld vrij besteedbaar

Een tweede hypotheek zonder bouwdepot is bij verschillende geldverstrekkers ook mogelijk, hierdoor kun je het vrijgevallen geld vrij besteden. Dit kan alleen bij een verstrekking van de tweede hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Doordat het geld vrij besteedbaar is kun je hier ook een andere bestemming aan geven. Neem je een deel overwaarde op die je niet gaat gebruiken voor woningverbetering, dan is de te betalen hypotheekrente over dit deel niet fiscaal aftrekbaar. 

Wel of geen bouwdepot? Bespreek de mogelijkheden en krijg snel duidelijkheid wat voor jou persoonlijke situatie de beste keuze is.

Overwaarde opnemen

Stel je vraag

Heb je vragen over het opnemen van overwaarde? Stel je vraag en we beantwoorden hem graag voor je.

Voordelen van de overwaarde opnemen

Er zijn enkele voordelen aan het opnemen van overwaarde

•      Mogelijkheid om grote uitgaven te financieren: Als je overwaarde op je huis hebt, kunt je deze opnemen om grote uitgaven te financieren, zoals een verbouwing of het verduurzamen van je woning. Dit kan handig zijn als je niet genoeg spaargeld hebt of het spaargeld wil behouden.

·       Lagere rente: De rente op een hypothecaire lening is vaak lager dan bij andere vormen van lenen, zoals een persoonlijke lening of een creditcard. Dit kan betekenen dat je minder rente betaalt over het geleende bedrag.

·       Flexibele terugbetalingsvoorwaarden: Bij een hypotheek kun je vaak kiezen hoe lang je over de terugbetaling wil doen en hoeveel je per maand wil terugbetalen. Dit geeft je de flexibiliteit om het geleende bedrag op een manier terug te betalen die het beste bij je past.

Nadelen van de overwaarde opnemen

Er zijn ook enkele nadelen van het opnemen van overwaarde

·       Rentekosten: Hoewel de rente op een hypothecaire lening vaak lager is dan bij andere vormen van lenen, betaal je nog steeds rente over het geleende bedrag. Dit kan betekenen dat je uiteindelijk meer geld betaalt dan het bedrag dat je hebt geleend.

·       Minder overwaarde op uw huis: Als je de overwaarde op je huis opneemt, heb je minder overwaarde over. Dit kan betekenen dat er minder financiële buffer overblijft als je in de toekomst bijvoorbeeld je huis wil verkopen.

Stel je vraag.

Heb je vragen over het opnemen van de overwaarde van je huis of vragen over je eigen situatie? Stel je vraag kosteloos en vrijblijvend via Mail, Whatsapp of chat.

Energiekosten besparen met een extra hypotheek

Iedere eigen woning bezitter krijgt er mee te maken, hoe en wanneer ga je de woning maximaal isoleren en energie opwekken op een duurzame manier. Wil je afhankelijk blijven en geleefd worden door de prijzen van de energieleveranciers en de politieke onrust die mede deze prijzen beïnvloeden? Of neem je het heft in eigen handen?

 

Door een extra hypotheek op te nemen kun je geld vrijmaken om je woning beter te isoleren en energie op te wekken op een duurzame manier. Om volledig energie neutraal te worden kunnen de te investeren bedragen behoorlijk oplopen. Toch kan het een slimme keuze zijn om definitief afstand te nemen van de energieleveranciers.

 

Vergelijk het totaal te investeren bedrag met de daarbij behorende maandlast vanuit een extra hypotheek, tegenover de huidige energielasten.

 

Om je woning te verduurzamen zijn er verschillende onderdelen in de woning die je kunt verbeteren. Voorbeelden zijn;

Energiebesparen

Bekeken de extra hypotheek

Het berekenen van een extra hypotheek voor energiebesparende voorzieningen is relatief eenvoudig te doen. Voor iedere € 10.000,- aan extra hypotheek betaal je ongeveer € 48,90 bruto per maand (hypotheekrente van 4,2% en aflossing van 30 jaar). Dit zal netto ongeveer € 36 per maand zijn. De te betalen hypotheekrente is immers fiscaal aftrekbaar.

Bij een opname van € 30.000,- zal de netto extra hypotheeklast ongeveer € 108,- per maand bedragen. Op deze manier krijg je een beter inzicht in de maandlast mogelijkheden voor de energielasten. Vergelijk deze extra hypotheeklast per maand met je huidige energielasten per maand. Het voordeel van de hypotheeklast is de zekerheid in een vaste stabiele maandlast.

Stel je vraag

Heb je nog vragen over het besparen op je energiekosten of vragen over je eigen situatie? Stel je vraag kosteloos en vrijblijvend via Mail, Whatsapp of chat.

Hypotheekadvies betalen, hoeveel?

Sinds 2013 betalen we voor een hypotheekadvies. Voor die tijd was hypotheekadvies natuurlijk niet gratis, maar de kosten hiervan zaten toen versleuteld in de afsluitprovisie binnen je hypotheek. Daardoor was het toen onduidelijk, hoe en hoeveel je voor het advies betaalde. Nu je rechtstreeks met je adviseur afrekent is deze onduidelijkheid opgelost. Dit zorgt voor meer transparantie, maar toch zijn er ook prijs verschillen. Bij wie kan je het beste terecht voor een goed hypotheekadvies?

Waarom een onafhankelijk hypotheekadvies?

De hypotheekadviseur geeft je een persoonlijk hypotheekadvies en verplaatst zich met zijn kennis en ervaring in jouw eigen situatie. Deze persoonlijke benadering zorgt voor de juiste blik naar de verschillende hypotheek mogelijkheden bij meerdere hypotheekverstrekkers. Hierdoor krijg je een helder beeld van je hypotheek mogelijkheden.

Een hypotheek afsluiten heeft grote financiële gevolgen en is de hoogste uitgave per maand binnen je vaste lasten. Een bindende hypotheekovereenkomst is een contractuele overeenkomst voor maximaal 30 jaar. Dit zorgt voor een lange financiële verplichting met de geldverstrekker. Voor het aangaan van deze overeenkomst is het van belang dat (bijna) alle wensen, doelstellingen, risicobereidheid, inkomsten en overige financiële verplichting goed in kaart worden gebracht. Deze uitgangspunten worden bekeken binnen de voorwaarden van verschillende hypotheekverstrekkers. Hier speelt de onafhankelijke hypotheekadviseur een belangrijke rol. Deze kan goed bekijken welke voorwaarden van een hypotheekverstrekker het beste aansluit bij je wensen en doelstellingen in combinatie met de laagste hypotheekrente.

De hypotheekadviseur bekijkt tevens je hypotheekverleden. Dit verleden is van belang binnen de belastingregelgeving ten opzichte van de af te sluiten hypotheekvorm en de looptijd van de hypotheek. De professionele werkwijze zorgt voor een passende en financieel verantwoorde hypotheek in jouw persoonlijke situatie.

De meeste onafhankelijke hypotheekadviseurs bieden een gratis kennismakinggesprek aan. Dit is een mooie mogelijkheid om elkaar beter te leren kennen. Een fijne, vriendelijke, professionele en betrouwbare hypotheekadviseur is wel zo prettig, je wil toch een klik hebben.

Hypotheekadvies

Vraag een gratis kennismakings-gesprek aan!

Ook bij ons kan je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen.

Wat kost hypotheekadvies?

De kosten voor hypotheekadvies verschillen van € 1.000 tot € 2.500 bij de Nederlandse grootbanken zoals Rabobank, ING, ABN AMRO en van € 2.000 á € 3.000 bij een onafhankelijk adviseur. Een logische korte conclusie; voor een hypotheekadvies ga je naar de bank, dat is immers goedkoper maar is dat wel zo?

Het ene hypotheekadvies is het andere niet. Een bank geeft je enkel en alleen advies over zijn eigen hypotheek producten. De onafhankelijke hypotheekadviseur geeft je advies over bijna alle verschillende hypotheekverstrekkers in Nederland en dat maakt een groot verschil. Er zijn veel verschillende hypotheekverstrekkers. Een goed vergelijk zorgt voor betere voorwaarden en een lagere hypotheekrente. Daarnaast wordt er ook gekeken naar de mogelijkheid om extra boetevrij af te lossen per jaar en/of er een verhuisregeling binnen de hypotheek aanwezig is. Hier kun je als klant extra voordeel mee hebben in de toekomst.

Laagste hypotheekrente bij de onafhankelijke hypotheekadviseur

Een onafhankelijke adviseur beschikt over verschillende aanstellingen bij meerdere hypotheekverstrekkers. Hierdoor kan hij of zij bijna altijd een lagere hypotheekrente aanbieden dan de bekende banken uit Nederland. Het verschil bij een 10 jaar rentevast periode is gemiddeld 0,35% ten opzichte van de bekende banken. Bij een hypotheek van € 325.000,- is dit al snel een verschil van € 11.375,- minder aan rente betalen in 10 jaar tijd.

Jouw hypotheek goed geregeld 

We maken zowel je huidige als je toekomstige situatie inzichtelijk zodat het afsluiten van jouw nieuwe hypotheek ook voor de komende jaren het meest optimale aanbod is. Ons doel is jou een goed gevoel geven. We zoeken altijd naar een hypotheekaanbod dat met je meebeweegt. Ook in onvoorziene situaties en in elke fase van jouw leven. Want ook als je jouw baan verliest of je relatie beëindigd wil je in alle rust kunnen rekenen op de juiste maandlasten. Een open, eerlijk en professioneel proces zorgt ervoor dat jij comfortabel en met vertrouwen de juiste wegen bewandeld naar je nieuwe hypotheek.

Gratis kennismaking

Heb je vragen over hypotheekadvies of wil je een gratis kennismakingsgesprek aanvragen? We helpen je graag verder!

Einde rentevast periode – Wat zijn je mogelijkheden?

Het einde van jouw rentevaste periode komt dichterbij. Dit is een perfect moment om je hypotheek goed te bekijken. Je kunt een nieuwe rentevaste periode kiezen én een nieuw tarief afsluiten. In veel gevallen kun je zelfs je hele hypotheek aanpassen, zonder dat je hiervoor een boete hoeft te betalen. Zo zorg je dat je hypotheek weer aansluit op jouw persoonlijke situatie.

Zo’n 3 maanden voor het einde van je rentevast periode zal je een nieuw voorstel van je geldverstrekker ontvangen. Meestal kun je kiezen tussen verschillende rentevast perioden. Door het aflopen van de rentevast periode ben je tevens vrij om zonder boeterente over te stappen naar een andere geldverstrekker. Het einde van de rentevast periode is dus een goed moment om te vergelijken!

Einde rentevast periode

Loopt jouw rentevast periode binnenkort af?

Verlengen bij de huidige gelverstrekker of oversluiten naar de laagste hypotheekrente. Wat is voor mij de voordeligste keuze? 

Einde rentevast periode, maar verleng niet klakkeloos!

Doordat je vrij bent om over te stappen naar een andere geldverstrekker loont het om het voorstel van je huidige geldverstrekker te vergelijken met andere geldverstrekkers. Meestal heeft een andere geldverstrekker een lagere hypotheekrente, hierdoor is vergelijken zeer zinvol. Dit kan je enkele honderden euro’s per jaar schelen. 

Om een beeld te geven zie je hieronder een basis vergelijking:

Einde rentevast periode

Heeft oversluiten zin?

Als je netto hypotheeklast kan dalen heeft het zin om de hypotheek over te sluiten. Bij het oversluiten krijg je wel te maken met bijkomende financieringskosten, zoals: advies en bemiddeling, notaris en eventueel NHG  kosten of taxatiekosten.

Wanneer je deze kosten mee gaat financieren dan moet je deze kosten relatief snel terugverdienen. Daarnaast zijn de bijkomende financieringskosten voor een deel fiscaal aftrekbaar.

Ben je benieuwd welke mogelijkheden er voor jou zijn bij het aflopen van de rentevast periode? Wil je het rentevoorstel van je huidige geldverstrekker vergelijken? Neem dan contact op met ons. We bespreken dan je wensen en gedachten en controleren deze op mogelijkheden.

Stel je vraag.

Heb je nog vragen over de rentevast periode of vragen over je eigen situatie?
Stel je vraag kosteloos en vrijblijvend via Mail, Whatsapp of chat.

NHG-kostengrens verhoogd naar €405.000 in 2023

In 2023 gaat de grens voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie omhoog naar €405.000. In 2022 was de grens nog € 355.000. Door de verhoging van de NHG-kostengrens (Nationale Hypotheek Garantie) krijgen meer huizenkopers de mogelijkheid tot het verkrijgen van een hypotheek onder NHG.

De borgtochtprovisie (blijft in 2023 0,6% over het hypotheekbedrag) en de NHG-kostengrens worden jaarlijks opnieuw bepaald. Het doel hiervan is meer rust op de woningmarkt te creëren en aan de andere kant ervoor zorgen dat meer mensen gebruik kunnen maken van een hypotheek met NHG.

Energiebesparen

Om voor een lening met NHG in aanmerking te komen mag de koopsom of marktwaarde van de woning niet meer zijn dan €405.000. Als je een hypotheek met NHG sluit en ook kiest voor energiebesparen dan komt de kostengrens in 2023 uit op € 429.300.

Voordelen van NHG

Indien je kiest voor een hypotheek met NHG dan zitten daar een aantal voordelen aan. Je krijgt namelijk een lagere rente t.o.v. een hypotheek zonder NHG. Het waarborgfonds vergoedt een eventuele restschuld bij een gedwongen verkoop. De bank loopt hierdoor weinig risico. Je dient wel aan een aantal voorwaarden te voldoen om voor het kwijtschelden van een restschuld in aanmerking te komen.

NHG-kostengrens verhoogd

Voorwaarden kwijtschelden restschuld

Een belangrijke voorwaarde om aanspraak te kunnen maken voor kwijtschelding van de restschuld is dat je ‘te goeder trouw’ bent geweest.

Je persoonlijke situatie is gewijzigd door 1 van de onderstaande situaties:

  • Relatiebeëindiging/scheiden of je partner is overleden waarbij jullie samen een hypotheek hebben gehad.
  • Arbeidsongeschikt raken.
  • Het verlies van je baan waarbij het ontslag niet jouw schuld is. 

Deze situaties kunnen ervoor zorgen dat je je hypotheeklasten niet meer kunt betalen. Zorg er dan altijd voor je dat je tijdig contact met je tussenpersoon opneemt om de mogelijkheden te bespreken. Je tussenpersoon kan een NHG Beheertoets uitvoeren. Deze berekening zal aangeven of je je hypotheeklasten nog kunt nakomen. Laat de NHG Beheertoets ook zo snel mogelijk uitvoeren en zet niet zo klakkeloos de woning te koop.

Een andere voorwaarde waar je aan moet voldoen is dat je volledig hebt meegewerkt. Je hebt er dus alles aan gedaan om de restschuld zoveel mogelijk te beperken en daarnaast heb je geen spaargeld of inkomen meer waarmee je zoveel mogelijk het verlies kunt voorkomen/beperken. Je probeert al je hypotheeklasten te voldoen tot het moment van verkoop van je woning, de woning in een zo goed mogelijke staat houden en de woning dient voor een zo hoog mogelijke waarde verkocht te worden. Dit kun je onderhands doen maar ook via een makelaar. Overleg altijd eerst met je tussenpersoon, voordat de koopakte getekend wordt.

Stel je vraag en kom in contact.

Zo verhoog je de maximale hypotheek berekening

Online zijn er veel verschillende rekentools beschikbaar om je maximale hypotheek te berekenen. Deze berekeningen verschillen van elkaar. Hoe zeker is de uitkomst? En heb je het exacte bruto jaarinkomen ingevoerd? Welke onderdelen van het inkomen verhogen de maximale hypotheek berekening?

Hieronder geven we uitleg en tips hoe je het juiste inkomen kan invoeren om de maximale hypotheek te verhogen.

Bruto jaarinkomen

Het vaststellen van je bruto jaarinkomen en dat van je (eventuele) partner is meer dan je bruto maandinkomen en vakantiegeld. De volgende onderdelen tellen ook mee:

  • Dertiende maand of eindejaarsuitkering;
  • Provisie, bonus of tantième;
  • Overwerk, onregelmatigheidstoeslag of ploegtoeslag;
  • Individueel Keuze Budget;
  • VEB toelage.

Een fietsplan of onderhandse lening bij je werkgever verlagen de maximale hypotheek. Mocht deze vóór het aanvragen van de hypotheek ingelost kunnen worden dan zal dit de maximale hypotheek niet verder beïnvloeden.

Hypotheekrente bij hoogte hypotheek

Dit is meer een technisch onderdeel en hier is het werk van een onafhankelijke hypotheekadviseur van belang.

 

Toch een stukje uitleg hierover.

 

Voor de maximale hypotheek berekening is de hypotheekrente een belangrijk onderdeel. Sluit je de hypotheek af met een rentevast periode van 10 jaar of langer dan mag je de actuele hypotheekrente gebruiken. De rente zal dan als toetsrente gebruikt worden voor de maximale hypotheek berekening.

 

Een onafhankelijke hypotheek adviseur kan bij meerdere geldverstrekkers de diverse rentepercentages van verschillende rentevast periodes vergelijken. Hierdoor kun je een hogere hypotheek krijgen met de laagste hypotheekrente, een win win situatie.

Een willekeurige medewerker bij een bank kan alleen de hypotheekrente van de bank gebruiken voor de berekening.

 

Wil je een rentevast periode korter dan 10 jaar? Dan moet een adviseur toetsen met een hypotheekrente die jaarlijks wordt vastgesteld. In de regel ligt deze rente op 5%. Een lage hypotheekrente zorgt voor een hogere maximale hypotheek berekening, omdat een lagere hypotheekrente zorgt voor een lagere hypotheeklast. Hierdoor kun je meer lenen. Op deze manier blijven je maandlasten financieel verantwoord.

maximale hypotheek berekening

Overige financiële verplichtingen

Heb je overige financiële verplichtingen, zoals:

  • een roodstand bij de bank;
  • mobiele telefoon op afbetaling;
  • creditcard met gespreide betaling;
  • persoonlijke lening;
  • doorlopend krediet;
  • private lease auto of
  • partneralimentatie.

Dan zijn deze van invloed op de maximale hypotheek berekening. Dit soort verplichtingen zal de maximale hypotheek berekening verlagen. Ook een studiefinanciering is van invloed en zal ook de maximale hypotheek berekening verlagen.

Toch is de invloed van een studiefinanciering op de maximale hypotheek minder zwaar dan de eerder aangegeven financiële verplichtingen. Heb je spaargeld of is er een vriend(in) of familielid die financieel wil helpen. Dan kan dit een eventuele oplossing zijn om toch je gewenste hypotheek te krijgen.

Hogere hypotheek boven de marktwaarde is mogelijk

Doorgaans is de norm dat je maximaal 100% van de marktwaarde van de woning aan hypotheek kan krijgen. Toch kun je deze norm verhogen tot maximaal 106%.

 

Deze verhoging op de hypotheek mag je alleen gebruiken voor energiebesparende maatregelen. In een periode waar we te maken hebben met hoge energielasten is dit een belangrijk onderdeel; door de woning te verduurzamen kun je controle houden op de energielasten, verhoog je de energielabel en stijgt de marktwaarde van de woning.

 

Deze verhoogde hypotheek mag bovenop je maximale hypotheek op basis van je inkomen verstrekt worden. Heb je minimaal € 33.000 aan bruto inkomen, dan mag je € 9.000 extra hypotheek opnemen buiten de inkomenstoets. Bij nul-op-de-meter woningen kun je hier zelfs € 25.000 voor bijlenen met een energieprestatiegarantie, zonder deze garantie kun je maximaal € 15.000 bij lenen.

 

Benieuwd wat voor jou de exacte maximale hypotheek is?

Wil je weten welke bedrag jij aan maximale hypotheek kan krijgen. Wat de maandlasten zijn en de mogelijkheden om de woning te verduurzamen. Kom dan geheel kosteloos en vrijblijvend in contact en ontvang een uitgebreide berekening.

Stel je vraag en kom in contact.

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google