Ik ben zelfstandig ondernemer

Bekijk je mogelijkheden als ZZP’er

Kan ik als zelfstandige wel een hypotheek krijgen?

Als zelfstandig ondernemer heb je vaak te maken met een variabel inkomen. Hier ligt meteen de onzekerheid voor banken met betrekking tot het verschaffen van een hypotheek. De bank wil graag een inkomenszekerheid, daarom kijkt de bank kritisch naar jouw persoonlijke situatie. Je complete financiële situatie moet worden doorgelicht.

Voor je hypotheekaanvraag moet je de jaarcijfers van de afgelopen drie jaar tonen. Je maximale hypotheek wordt dan berekend op basis van je gemiddelde inkomen.

Zelfstandig ondernemer
Gemiddelde inkomen laatste drie jaar€25.000,-
Bedrijfsresultaat 2015€20.000,-
Bedrijfsresultaat 2016€25.000,-
Bedrijfsresultaat 2017€30.000,-

De maximale hypotheek zal in dit geval worden berekend aan de hand van het gemiddelde inkomen: €25.000,-

Zelfstandig ondernemer
Inkomen laatste jaar ligt lager dan het gemiddelde€20.000,-
Bedrijfsresultaat 2015€30.000,-
Bedrijfsresultaat 2016€25.000,-
Bedrijfsresultaat 2017€20.000,-

De maximale hypotheek zal in dit geval berekend worden aan de hand van het laatste jaar, omdat deze lager ligt dan het gemiddelde van de afgelopen drie jaren: €20.000,-

Ik ben net gestart als zelfstandige

Kun je nog niet drie boekjaren laten zien? Dan accepteert de bank ook een prognose van het inkomen voor het lopende jaar. Hier wordt rekening gehouden met het verwachte bedrijfsresultaat, je ondernemersplan, arbeidsverleden en belastingaangifte.

Mocht je geen cijfers hebben van drie kalenderjaren, dan is het dus nog wel mogelijk een hypotheek te krijgen. Echter, niet altijd voor het gehele bedrag dat de woning waard is. Je kunt dan overwegen met je eigen (spaar)geld de hypotheek aan te vullen. Verder geldt wel dat je minimaal 1 jaar als zelfstandige actief moet zijn geweest om in aanmerking te komen voor een hypotheek.

Blij met hun eerste woning

Vraag een onafhankelijke adviseur!Als zelfstandige komt er meer kijken bij het afsluiten van een hypotheek en worden er bepaalde eisen aan je gesteld. Hypotheeksteun kan je hier meer informatie over geven. Wij kunnen je helpen bij je berekeningen en zorgen voor de hypotheek dat het beste bij je past met de laagst mogelijke hypotheekrente.

Contact opnemen

Erkend_hypotheekadviseur