Volgende woning
kopen

Wanneer je een huis met hypotheek bezit, maar deze wilt verkopen om vervolgens een andere woning aan te kopen, ben je een doorstromer. Dit besluit kan een boel vragen oproepen. Hoe pak je dit proces aan? Eerst kopen of toch eerst verkopen? Kan ik mijn huidige hypotheek wel behouden of is dat juist onverstandig? 

Van huidige hypotheek naar

nieuwe hypotheek

Heb je een hypotheek die gezien de aflossingsvorm en hypotheekrente marktconform en passend is bij je huidige wensen en doelstellingen, dan kan je deze hypotheek desgewenst voortzetten. Let er wel op dat er in jouw huidige hypotheekvoorwaarden een verhuisregeling moet zijn opgenomen om hiervoor in aanmerking komen.

Is dit niet het geval en wil je juist een nieuwe hypotheekvorm en gebruik maken van de huidige hypotheekrente, dan kun je een nieuwe hypotheek afsluiten. De huidige hypotheek los je in bij de verkoop van je huidige woning.

Goed advies is hierin van belang. Niet alleen om tegen de meest gunstige voorwaarden jouw nieuwe woning aan te kopen, maar ook om fiscale gevolgen goed inzichtelijk te krijgen. Zo maak je financieel verantwoorde keuzes en heb je het complete plaatje goed geregeld voor de komende jaren. 

Hoeveel kan ik lenen?

Wat is mijn

maximale hypotheek?

Voordat je echt jouw zinnen zet op een nieuwe woning, is het belangrijk om te weten hoeveel hypotheek je kan krijgen. Zo kom je niet voor teleurstellingen te staan. 

Jouw hypotheek,
goed geregeld.

Bij de aankoop van een nieuwe woning speelt jouw inkomen een belangrijke rol. Online kun je hiervoor veel berekeningen maken om de maximale hypotheek te weten te komen, maar de berekeningen zijn slechts een algemene indicatie passend bij jouw situatie. Dit biedt dan ook geen garantie dat je de hypotheek daadwerkelijk kunt krijgen en aan de andere kant ook niet dat je vanuit deze berekeningstool het beste aanbod voor jouw situatie te pakken hebt.

Exacte maximale hypotheek

Om exact te bepalen hoeveel hypotheek je kan krijgen is de rol van een onafhankelijke hypotheekadviseur van essentieel belang. Hij of zij kan als geen ander nagaan welke geldverstrekker het beste bij jouw situatie past. De adviseur neemt de bijkomende voorwaarden onder de loep en kijkt naar acceptatiecriteria van de verschillende geldverstrekkers. Ook zullen zij advies geven op de looptijd van de nieuw te verstrekken hypotheek en de mogelijke fiscale gevolgen. Het uitgangspunt is altijd de laagste hypotheekrente.

Geen enkele persoonlijke situatie is hetzelfde en daarom vraagt dit ook telkens om een aangepast, scherp aanbod voor een volgende woning. Met dit advies kan je verantwoord op zoek gaan naar jouw volgende woning.

Hoeveel levert de verkoop van mijn huidige woning op?

Naast dat jouw inkomen een rol speelt bij het doorstromen naar een nieuwe woning, is het net zo belangrijk om te weten wat jouw te verkopen woning op gaat brengen. Je kan hiervoor vrijblijvend contact opnemen met verschillende makelaars om een goede waardeindicatie van jouw woning te krijgen.

Makelaars hanteren ieder hun eigen tarief. Vraag dus altijd welke kosten zij rekenen. Dit is van belang bij de verkoop van jouw woning, aangezien hun kosten bij de verkoop van de woning wordt afgetrokken van het te ontvangen verkoopbedrag van jouw woning.

Jouw hypotheek,

goed geregeld.

Nieuw huis kopen,

oude nog niet verkocht.

De afgelopen jaren zijn er veel wijzigingen geweest in de economische omstandigheden. Deze wijzigingen hebben ook invloed op de waarde van de woning en het verschil tussen vraag en aanbod op de woningmarkt.

Zo stond een gemiddelde woning in 2013 nog twee jaar te koop en in 2021 was een soortgelijke woning binnen een week verkocht.  Wanneer een woning lang te koop staat, zal de gemiddelde doorstromer vaak eerst zijn best doen om de huidige woning te verkopen voordat zij een nieuwe woning aankopen.

Dubbele maandlasten

Als de vraag op de huizenmarkt groot is en het aanbod laag, dan zie je meestal dat de aankoop van een nieuwe woning eerst gedaan wordt voordat de huidige woning in de verkoop gaat. De verschillende uitgangssituaties gaan gepaard met andere financiële uitgangspunten. Zo kan dit tijdelijk dubbele maandlasten opleveren of moet er tijdelijk worden gezocht naar een huurwoning voordat er een andere woning gekocht gaat worden.

Dubbele maandlasten zijn vaak financieel onaantrekkelijk, aangezien je eerst een woning aankoopt en iets later jouw eigen woning gaat verkopen. Anderzijds geeft dit ook meer rust in het verhuisproces. Wat zijn hierin jouw persoonlijke overwegingen? Bedenk goed wat voor jou de meeste passende en financieel verantwoorde keuze is.

Hypotheekrentestanden van vandaag

Actuele

hypotheekrente

Bekijk hieronder de actuele hypotheekrentestanden voor de verschillende rentevastperiodes.

 
Actuele hypotheekrente:

Wat is een overbruggingshypotheek en hoe werkt het?

Met een overbruggingshypotheek kun je (een deel van) de huidige overwaarde van jouw woning gebruiken, zonder dat jouw woning al verkocht is. Dit kan erg handig zijn wanneer je eerst een andere woning wil aankopen, voordat jouw huidige woning verkocht is. Het geeft je meestal ook extra tijd en ruimte om rustig te kunnen verhuizen en dit zorgt ervoor dat je niet op zoek hoeft te gaan naar een tijdelijk woning.

Proces overbrugging

Het proces van een overbruggingshypotheek is veelal als volgt: Je dient scherp te hebben wat de verkoopwaarde is van jouw woning. Dit is vastgesteld door de verkopende makelaar. Daarnaast weet je wat de makelaarskosten zijn en wat de hoogte van de hypotheek is. Door dit van elkaar af te trekken weet je al in grote lijnen hoeveel geld je zal overhouden bij de uiteindelijke verkoop van jouw woning.

Een deel van het totaalbedrag dat je overhoudt (= overwaarde) kan gefinancierd worden met een overbruggingshypotheek. Je kunt een deel of het geheel van de overwaarde overbruggen. Als je de huidige woning nog in de verkoop hebt staan maar deze nog niet verkocht is, zijn er veel geldverstrekkers die 90% van de marktwaarde minus het uitstaande hypotheekbedrag willen verstrekken.

Rekenvoorbeeld

Overbruggingshypotheek

90% overbrugging

  1. Opbrengst verkoop woning:  €300.000
  2. Hypotheekschuld + makelaarskosten: €210.000
  3. Overbrugging 90% van opbrengst woning – de hypotheekschuld en makelaarskosten = overbrugging: €270.000 – €210.000 = €60.000 overbrugging

Is het koopcontract inmiddels door beide partijen getekend en zijn de ontbindende voorwaarden verstreken, maar woon je nog in deze woning en is hij nog niet overgedragen bij de notaris? Dan volgt de volgende situatie:

100% overbrugging

  1. Opbrengst verkoop woning:  €300.000
  2. Hypotheekschuld + makelaarskosten: €210.000
  3. Overbrugging 100% van opbrengst woning – de hypotheekschuld en makelaarskosten = overbrugging: €300.000 – €210.000 = €90.000 overbrugging

Er zijn dus twee verschillende uitgangssituaties bij een overbrugging mogelijk. De meeste geldverstrekkers houden rekening met een afslag bij de opbrengst van de woning. De woning is immers niet verkocht en de verkoopprijs is onderhandelbaar en kan afwijken. Hierdoor hanteren ze veelal 90% verstrekking voor de overbrugging.

Is de woning definitief en onherroepelijk verkocht? Dan financieren deze geldverstrekkers veelal de gehele overwaarde. Je ziet in bovenstaande situatie dat dit van invloed is op wat je exact qua bedrag kan krijgen en op welk moment. Dit kan dus een onzekere situatie creëren. Het kan hierdoor raadzaam zijn om in een vroeg stadium je eigen woning in de verkoop te zetten. Een onafhankelijk hypotheekadviseur kan je duidelijkheid geven bij welke geldverstrekker de beste voorwaarden en mogelijkheden beschikbaar zijn.

GRATis Orïentatiegesprek

Jouw hypotheek,
goed geregeld.

Wat jouw uitgangspunt ook is. Je krijgt te maken met veel informatie en (bijna) onbegrensde mogelijkheden in het kiezen van de juiste hypotheek.

Als onafhankelijk hypotheekadviseur zoomen we in op jouw persoonlijke situatie en kijken vanuit daar welke hypotheek van onze meer dan 30 aanbieders het beste bij jou past.

Meer over dit onderwerp

Veelgestelde
vragen

Een mooi huis gezien en nu tijd om de financiering te regelen? Dit kan een tijdrovende klus zijn, zeker als je graag rekent op het meest aantrekkelijke hypotheekaanbod. Om dat mogelijk te maken kan jouw hypotheeksteun adviseur een helpende hand bieden. Jij levert de betreffende papieren aan en wij doen de rest!

Hoeveel aflossingsvrije hypotheek kan ik krijgen?

Er wordt veel gesproken over het percentage dat je verantwoord mag financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Namelijk 50%. Lees meer.

Wat worden mijn maandlasten?

Door je gewenste hypotheekbedrag in onze tool in te vullen krijg je direct een beeld van de bijbehorende bruto en netto maandlasten. Lees meer.

Jouw hypotheek, goed geregeld.

Waarom

Hypotheeksteun?

Ruim 20 jaar ervaring

Altijd dezelfde contactpersoon

Meer dan 30 hypotheekaanbieders

Gratis oriëntatiegesprek

Volledig onafhankelijk advies

Klanten beoordelen ons met een 9.6.

Wat anderen

over ons zeggen

Duizenden klanten hebben een hypotheek afgesloten via Hypotheeksteun, lees hier hun ervaringen.

Een hele fijne samenwerking gehad met goede kennis. Wij zijn erg fijn geholpen. 

Het is voor mij de tweede keer dat ik van de diensten van Hypotheeksteun gebruik heb gemaakt. De laagdrempeligheid en het feit dat je altijd kan bellen en mailen maakt het een zeer positieve ervaring.

Het eerste contact was puur informatief. Kijken wat er mogelijk was. Al snel was er een klik en werd mijn wens serieus mogelijk. Jeroen is een topper die ook nog eens thuis kwam om eea door te nemen. Geweldige service!

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google