Aankoop eerste
woning

Je bent van plan je eerste woning te kopen. Een spannend proces, want hier komt veel bij kijken. Het koopproces bestaat uit een aantal stappen. Wij bieden je graag een helpende hand. 

Eerste huis zoeken

Er zijn verschillende  mogelijkheden voor starters op de woningmarkt. Het is goed om eerst een wensenlijst te maken waarbij je goed kijkt naar waar jouw woonruimte aan moet voldoen.

 • Kies je voor een woonhuis of appartement?
 • Hoeveel kamers heb je nodig?
 • Hoe groot moet het woonoppervlak/perceeloppervlak zijn?
 • Welke bouwperiode heeft jouw voorkeur?
 • In welke steden en buurten zou je graag willen wonen?

Hoeveel geld
kan ik lenen?

Als je weet wat jouw woonwensen zijn, kun je vervolgens onderzoeken wat voor jou de maximale prijs is die jij voor een woning kunt betalen. Dit baseren we op jouw inkomen, maar ook is het goed om te weten hoeveel spaargeld je hierbij in wilt brengen en hoeveel geld je per maand wilt overhouden.

Wanneer je inzichtelijk hebt hoeveel geld je kunt lenen voor een hypotheek, kun je vervolgens op bijvoorbeeld Funda kijken welk aanbod er beschikbaar is voor jouw woonwensen en budget.

Hypotheek afsluiten

Een mooi huis gezien en nu tijd om de financiering te regelen? Dit kan een tijdrovende klus zijn, zeker als je graag rekent op het meest aantrekkelijke hypotheekaanbod. Wij helpen je graag op weg.

Een huis op het oog

Heb je jouw potentiële droomhuis gevonden? Neem dan contact op met de makelaar. Plan een bezichtiging in en kijk bij deze bezichtiging goed naar het onderhoud van de woning. Neem bijvoorbeeld ook iemand mee die hier verstand van heeft.

Stel alle vragen die jij nodig acht om voor jezelf een beslissing te kunnen maken. Hoe meer onderhoud de woning nodig heeft, hoe meer je rekening moet houden met extra (klus)kosten. Een bouwtechnische keuring zorgt ervoor dat je alle addertjes onder het gras helder krijgt als het om de staat van de woning gaat. Echter zijn de kosten voor deze keuring wel voor jouw rekening.

Hoe bepaal je

wat je wilt bieden?

Het is soms lastig om te bepalen of een huis dat je op het oog hebt ook daadwerkelijk de prijs waard is. De volgende vragen kunnen je helpen:

 • Kijk welke vergelijkbare woningen er recent zijn verkocht en voor welke prijs?

 • Wat vind je zelf het huis waard?

Een aankoopmakelaar kan hier van pas komen, hij/zij weet als geen ander wat een onderpand waard is.

Als je antwoorden op bovenstaande vragen helder hebt, kun je een bod gaan uitbrengen. Maar vergeet ook zeker de ontbindende voorwaarden niet mee te nemen. Denk hierbij aan bijvoorbeeld voorwaarden als: 

 • Onder voorbehoud van financiering 

 • Opleverdatum

 • Onder voorbehoud van verkrijgen NHG

 • Bouwkundige keuring

Vind jij het lastig welke ontbindende voorwaarden je moet toepassen of welke waarde je moet toekennen? Hypotheeksteun denkt graag met je mee en kijkt mee vanuit ervaring.

Het bod op jouw
eerste huis

Een bieding doen is een spannend proces, want wat als er nog meer bieders zijn en jij niet degene bent die de juiste bieding en de juiste voorwaarden heeft gesteld voor de verkopende partij? Voor jouw eigen geruststelling is het goed om helder te hebben wanneer je een reactie op jouw bod kunt ontvangen. Er zijn een drietal reacties mogelijk, namelijk:

 1. Je bod is afgewezen. In dat geval sluit jouw bod niet aan bij de verwachtingen en voorwaarden van de verkopende partij. Een verkoper is niet verplicht om je te vertellen waarom jouw bod het niet geworden is. Toch heb jij er een belang bij om de reden te weten, zodat je wellicht een nieuw bod aan de verkoper kunt doen. Vraag hier dan ook gerust naar.

 2. Je hebt een tegenbod gekregen. Het is mogelijk dat de verkoper het huis aan jou verkoopt, alleen voldoet jouw bod niet of voldoen de voorwaarden niet aan de wensen van de verkopende partij. Op dit moment kun je het tegenbod accepteren of kun je een nieuw bod uitbrengen. Het is raadzaam om bij een tegenbod nog kort even te overleggen met jouw tussenpersoon, zodat je niet voor verrassingen komt te staan.

 3. Jouw bod is geaccepteerd. Een feestelijk moment na een spannende periode. Op het moment dat de verkoper akkoord is gegaan met jouw bod kun je verder met de vervolgstappen richting de aankoop van jouw eerste woning.

Voorlopige koopakte en
financiering

Als jouw bod is geaccepteerd ontvang je de voorlopige koopakte. Hierin lees je alle zaken die betrekking hebben op de overdracht van verkoper naar koper terug. In deze akte staan ook de ontbindende voorwaarden. Belangrijk is dat je deze akte goed doorleest, ook al is hij voorlopig. Inmiddels hebben we bij Hypotheeksteun al veel mensen geholpen met het doornemen van de voorlopige koopakte. Wat staat hier nou eigenlijk in en nog belangrijker: Wat mist er?

Als je akkoord bent met de voorlopige koopakte en deze hebt ondertekend, krijg je drie dagen wettelijke bedenktijd.  

Financiering nieuwe woning

Nadat je de voorlopige koopakte hebt getekend, ga je een nieuwe fase in. Het is nu belangrijk om zo snel mogelijk de financiering van jouw nieuwe woning rond te krijgen. Ga op onderzoek uit naar de verschillende mogelijkheden die er qua hypotheken zijn. Vergeet niet alleen te kijken wat een hypotheek voor jouw huidige fase in het leven betekent, maar ook wat het voor later zal betekenen.

Welk hypotheekbedrag krijg je bij een maximaal uit te geven bruto hypotheeklast per maand

Heb je een bedrag in je hoofd zitten wat je maximaal per maand wil uitgeven aan hypotheeklasten, bekijk dan onderstaand tabel.

In de tabel gaan we uit van een annuïtaire aflostabel met een looptijd van 30 jaar, de hypotheekrente is een gemiddeld percentage van 3,75%.

Bruto hypotheeklast
per maand
Hypotheeksom
€ 463,12€ 100.000
€ 694,65€ 150.000
€ 926,20€ 200.000
€ 1.157,75€ 250.000
€ 1.389,30€ 300.000
€ 1.620,85€ 350.000
€ 1.852,40€ 400.000
€ 2.083,95€ 450.000
€ 2.315,50€ 500.000
€ 2.547,05€ 550.000
€ 2.778,60€ 600.000

Uit ervaring weten we dat er bij de aankoop van een eerste woning veel komt kijken. Als onafhankelijk hypotheekadviseur kijken we breed naar alle verschillende aanbieders en matchen we dit aanbod met hoe jij in het leven staat. Het scheelt je niet alleen veel geld, maar ook veel tijd.

Hypotheken vergelijken en
afsluiten

Op 1 januari 2013 zijn de regels veranderd betreffende hypotheekrenteaftrek voor de eigen woning. Hierdoor ben je verplicht om een nieuwe hypotheek minimaal annuïtair af te lossen. Het komt erop neer dat je alleen kunt kiezen tussen een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek als hypotheekvorm. Indien je voor een andere hypotheekvorm kiest, verlies je het recht op hypotheekrenteaftrek.

Hypotheek afsluiten voor je eerste woning

Regel jouw hypotheek voordat de ontbindende voorwaarden aflopen. Zo kom je niet voor verrassingen te staan. De belangrijkste vraag in dit proces is ‘Welke hypotheekvorm kies je en voor hoe lang zet je de rente vast?’ Bedenk bij het afsluiten van een hypotheek wat jij belangrijk vindt.

Het gaat namelijk niet alleen om de maandlast die een hypotheek met zich meebrengt, maar ook om de levensfase waar je in zit en de plannen die je hebt met de woning. Wil je bijvoorbeeld nog verbouwen? Vind je de hypotheekrente belangrijker dan de voorwaarden? Of wil je de hypotheek kunnen meeverhuizen?

Daarnaast hebben banken verschillende hypotheekvoorwaarden. Verzamel op tijd de benodigde hypotheekdocumenten, ook wel hypotheekbescheiden genoemd. Op die manier kun je wellicht het aanvraagproces van je hypotheek versnellen.

Hypotheekrentestanden van vandaag

Actuele

hypotheekrente

Bekijk hieronder de actuele hypotheekrentestanden voor de verschillende rentevastperiodes.

Actuele hypotheekrente:

Een laatste controleronde

Om jouw koop definitief te maken staat er een afspraak bij de notaris op de planning. Voordat je deze afspraak ingaat, ga je in jouw nieuw gekochte woning nog een rondje maken door het huis met de verkopende partij.

Belangrijk is dat je jezelf afvraagt of het huis wordt opgeleverd zoals afgesproken met de verkoper. Zie je bijvoorbeeld nog beschadigingen of lekkages die je eerder niet hebt gezien? Vergeet niet om op de dag dat je de officiële koopakte gaat tekenen ook de meterstanden op te nemen. Dit is belangrijk voor het starten van jouw energiecontract.

GRATis Orïentatiegesprek

Jouw hypotheek,
goed geregeld.

Wat jouw uitgangspunt ook is. Je krijgt te maken met veel informatie en (bijna) onbegrensde mogelijkheden in het kiezen van de juiste hypotheek.

Als onafhankelijk hypotheekadviseur zoomen we in op jouw persoonlijke situatie en kijken vanuit daar welke hypotheek van onze meer dan 30 aanbieders het beste bij jou past.

Meer over dit onderwerp

Veelgestelde
vragen

Hoeveel aflossingsvrije hypotheek kan ik krijgen?

Er wordt veel gesproken over het percentage dat je verantwoord mag financieren met een aflossingsvrije hypotheek. Namelijk 50%. Lees meer.

Wat worden mijn maandlasten?

Door je gewenste hypotheekbedrag in onze tool in te vullen krijg je direct een beeld van de bijbehorende bruto en netto maandlasten. Lees meer.

Wat is NHG?

Met behulp van de Nationale Hypotheek Garantie geef je de geldverstrekker en jezelf de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald, indien je de hypotheek niet meer kan betalen.

Jouw hypotheek, goed geregeld.

Waarom

Hypotheeksteun?

Ruim 20 jaar ervaring

Altijd dezelfde contactpersoon

Meer dan 30 hypotheekaanbieders

Gratis oriëntatiegesprek

Volledig onafhankelijk advies

Klanten beoordelen ons met een 9.6.

Wat anderen

over ons zeggen

Duizenden klanten hebben een hypotheek afgesloten via Hypotheeksteun, lees hier hun ervaringen.

Een hele fijne samenwerking gehad met goede kennis. Wij zijn erg fijn geholpen. 

Het is voor mij de tweede keer dat ik van de diensten van Hypotheeksteun gebruik heb gemaakt. De laagdrempeligheid en het feit dat je altijd kan bellen en mailen maakt het een zeer positieve ervaring.

Het eerste contact was puur informatief. Kijken wat er mogelijk was. Al snel was er een klik en werd mijn wens serieus mogelijk. Jeroen is een topper die ook nog eens thuis kwam om eea door te nemen. Geweldige service!

Privacy Settings
We use cookies to enhance your experience while using our website. If you are using our Services via a browser you can restrict, block or remove cookies through your web browser settings. We also use content and scripts from third parties that may use tracking technologies. You can selectively provide your consent below to allow such third party embeds. For complete information about the cookies we use, data we collect and how we process them, please check our Privacy Policy
Youtube
Consent to display content from - Youtube
Vimeo
Consent to display content from - Vimeo
Google Maps
Consent to display content from - Google