Oversluiten hypotheek berekenen

Oversluiten hypotheek berekenen

Oversluiten hypotheek gunstig?

Oversluiten hypotheek berekenen

Net als een woning heeft jouw hypotheek ook periodiek onderhoud nodig. Voldoet de hypotheek nog aan jouw wensen en is de te betalen rente nog marktconform? Tijd om te berekenen of het oversluiten van je hypotheek gunstig is.

Oversluiten hypotheek: redenen

Oversluiten hypotheek: lagere maandlasten

Op het moment dat je jouw hypotheek oversluit en daarbij een lagere rente afsluit kun je maandelijks besparen in de kosten dankzij het verschil in rentekosten.

Oversluiten hypotheek: extra financiering

Om extra financiering te verkrijgen voor bijvoorbeeld een verbouwing kun je jouw hypotheek oversluiten naar een andere hypotheekverstrekker. Je neemt dan de kosten van de verbouwing mee in je nieuwe hypotheek.

Oversluiten hypotheek: opnemen overwaarde

Wanneer je van de overwaarde gebruik wilt maken is het vaak verstandig om je hypotheek over te sluiten.

Oversluiten hypotheek: aflopende rentevast-periode

Op het moment dat je rentevast-periode afloopt is het een goed moment om te kijken naar het oversluiten van je hypotheek voor bijvoorbeeld een lagere rente.

Actuele hypotheekrente

  • Actuele hypotheekrente:feedback

Oversluiten hypotheek berekenen: de kosten

Bij het oversluiten van jouw hypotheek komt het erop neer, dat je een geheel nieuwe hypotheek afsluit waarmee je de oude aflost. Dat heeft meestal kosten tot gevolg, zoals taxatie-, notaris- en afsluitkosten. Dit is zeker het geval als je naar een nieuwe hypotheekverstrekker gaat.

De boeterente bij het oversluiten

De grootste kostenpost is de boete die je moet betalen voor het vervroegd aflossen van je hypotheek. Bij het oversluiten van je hypotheek tijdens de rentevast periode, brengt de hypotheekverstrekker een boete in rekening ter grootte van de gemiste rente-inkomsten en dat kan behoorlijk oplopen! Stap je precies aan het einde van de rentevast periode over, dan betaal je deze boete niet.

Enkele factoren die de hoogte van de boeterente bepalen zijn:

  • Het hypotheekbedrag
  • De boetevrije aflossing
  • De resterende rentevastperiode
  • Het verschil tussen het rentepercentage dat je betaalt en het rentepercentage dat de hypotheekinstelling momenteel kan aanbieden.

Is oversluiten voor jou interessant?

Het oversluiten van jouw hypotheek kan interessant zijn op het moment dat de hypotheekrente laag is en je voor jouw huidige hypotheek aanzienlijk meer rente betaalt.

Extra interessant als:
De hypotheek over de helft van zijn looptijd is
Het huis meer waard is geworden dan de hoogte van jouw hypotheek
De rentevasteperiode bijna ten einde komt
Je gunstige voorwaarden hebt voor het boetevrij aflossen van jouw hypotheek

Hypotheeksteun header homepage