Wat kost het afsluiten van een hypotheek?
Veel hypotheekaanbieders hanteren een vaste prijs voor de advies en bemiddelingskosten om de hypotheek voor je te regelen. Deze vaste kosten zijn voor jou als klant fijn, want je weet direct waar je aan toe bent. Zo krijg je aan het einde van het hypotheektraject niet te maken met extra (onverwachte)kosten.
Toch zijn er ook aanbieders die werken op basis van uurtarief. Bij deze werkwijze is het vooraf vastleggen van de te maken werkzame uren wel zo verstandig. Koop je een woning aan dan zijn deze kosten onderdeel van de zogenoemde “kosten koper”.
Advies en bemiddelingskosten
Wat kost het afsluiten van een hypotheek? De vaste kosten voor het regelen van je hypotheek verschillen sterk tussen alle hypotheekaanbieders. De kosten liggen tussen de € 500,- en € 3.000,- euro. Bij de goedkoopste variant betreft het veelal alleen de bemiddeling van de hypotheek die je geheel zelfstandig en onder eigen verantwoording online afsluit. Dit is zonder advies van een adviseur. Dit kan een onverantwoorde keuze zijn met eventueel grote financieel nadelige gevolgen.
Bij de hogere bedragen voor advies en bemiddeling zie je vaak de onafhankelijke hypotheek specialisten. Zij vergelijken meestal meerdere geldverstrekkers en vinden de best passende en financieel verantwoorde hypotheek voor jouw situatie.
kosten koper
Kosten voor advies en bemiddeling van de hypotheek
Wil jij graag een passend en financieel verantwoord advies voor je hypotheek? Plan dan een kostenloos en vrijblijvend een oriëntatiegesprek.
Werkwijze voor advies en bemiddeling
Een kennismakingsgesprek is meestal bij iedere aanbieder gratis. Hierdoor is het oriënteren voor het afsluiten van een hypotheek een mooie optie. Heb je een keuze gemaakt voor een bepaalde aanbieder dan zal deze voorafgaand zijn prijs voor het advies en de bemiddeling bespreken en vastleggen. Vervolgens zal de adviesfase opgestart worden.
Binnen het hypotheekadvies maakt de adviseur een profiel van je aan en inventariseert hij of zij de inkomens, verplichtingen, de risico’s en vergelijkingen bij verschillende geldverstrekkers. Hieruit volgt een hypotheekadvies rapport. Dit rapport zorgt ervoor dat het gegeven advies reproduceerbaar is en aansluitend volgt de bemiddeling van de hypotheek.
Zijn de advies en bemiddelingskosten fiscaal aftrekbaar?
In bijna alle situaties zijn de advies en bemiddelingskosten fiscaal aftrekbaar, hierdoor kun je bij de belastingaangifte een teruggave verwachten. Ditzelfde geldt ook voor een aantal posten binnen de kosten koper en het oversluiten/verhogen/aanpassen van je hypotheek.
Stel je vraag.
Heb je vragen over de kosten voor advies en bemiddeling of vragen over de overige kosten koper? Stel je vraag kosteloos en vrijblijvend via Mail, Whatsapp of chat.