Financiële situatie
Bij de maximale hypotheekberekening komen er meerdere factoren kijken. Eén hiervan is jouw financiële situatie en is ook gelijk de belangrijkste factor. Volgens onze visie en die van het GHF is het van groot belang dat je de kosten die een hypotheek met zich meebrengt nu en in de toekomst kan betalen. Als je wilt weten of het voor jou mogelijk is om een hypotheek af te sluiten is het van belang om je financiële situatie duidelijk en overzichtelijk te hebben.
Financiële situatie overzichtelijk
Om je financiele situatie overzichtelijk te maken wordt deze onderverdeeld in drie onderdelen:
- Inkomen;
- Financiële verplichtingen;
- Vermogen.
Inkomen
Een inkomen voor het verkrijgen van een hypotheek bestaat uit:
- Vast loon of salaris uit dienstverband;
- Sociale uitkeringen;
- Toeslagen (vakantiegeld, vakantiebonnen, 13de maand, 14de maand, eindejaarsuitkering, overwerk, onregelmatigheidstoeslag, bonussen, vaste winstuitkering);
- Nettowinst uit zelfstandig beroep of bedrijf;
- Inkomen uit vermogen;
- Partneralimentatie die jij ontvangt;
- Pensioen.
Het bruto inkomen bepaalt hoeveel hypotheek je kunt krijgen. Onder bruto inkomen verstaan we het inkomen vóór aftrek van belastingen en premies en zonder overhevelingstoeslag. Hoe een bank omgaat met het inkomen is verschillend, neem gerust contact op als je meer informatie over dit onderwerp wilt.
Financiële verplichtingen
Voor het berekenen van de maximale hypotheek worden verschillende financiële verplichtingen meegerekend:
- Leningen (BKR);
- Partneralimentatie die jij betaalt;
- Loonbeslag.
Leningen
Een geldverstrekker kijkt altijd of je bij het BKR (Bureau Krediet Registratie) geregistreerd staat. Hij kan wel de hoogte van jouw kredieten zien, maar niet wat de werkelijke stand is. Een geldverstrekker gaat uit van een verplichting van 2% van de kredietsom.
Je hebt een krediet van € 15.000, dit X 2% = € 300. Dit zijn jouw maandlasten; dit remt dus behoorlijk het bedrag wat je dan kunt lenen.
Partneralimentatie
Naast kredieten (hier vallen ook de roodstand bij de bank en creditcards onder) is er ook nog mogelijke partneralimentatie. Het gaat hier om de partneralimentatie die jij moet betalen. Dit wordt ook gezien als een financiële verplichting en remt ook het bedrag wat je maximaal mag lenen. Kinderalimentatie heeft hier geen invloed op.
Loonbeslag
Wanneer er op het inkomen loonbeslag is gelegd betekent dit dat je in het verleden niet aan jouw financiële verplichtingen hebt voldaan. Mocht dit het geval zijn, dan is het vrijwel onmogelijk een hypotheek te krijgen.
Vermogen
Wanneer je in het bezit bent van eigen vermogen kan dit betekenen dat je meer geld kan lenen. Natuurlijk is het ook mogelijk eigen vermogen in te brengen in de hypotheek, zodat je een minder hoog hypotheekbedrag hoeft te krijgen.
Jouw hypotheek, goed geregeld.
Waarom
Hypotheeksteun?
Ruim 20 jaar ervaring
Altijd dezelfde contactpersoon
Meer dan 30 hypotheekaanbieders
Gratis oriëntatiegesprek
Volledig onafhankelijk advies