Terug

Wat is een krediethypotheek?

Een krediethypotheek is de meest flexibele hypotheekvorm die er bestaat. De krediethypotheek is afgeleid van de aflossingsvrije hypotheek en is een alternatief voor consumptief lenen. Je hebt als het ware een doorlopend krediet met jouw huis als onderpand. Door deze zekerheid is de geldgever bereid een lagere variabele rente te hanteren dan bij een doorlopend krediet. De rente kan niet voor langere perioden worden vastgezet. Of, wanneer en hoe je de krediethypotheek wilt aflossen, bepaal je in principe zelf.

Krediethypotheek

Tot een bepaald percentage van de waarde van jouw huis, kun je zelfs de verschuldigde rente laten bijschrijven. Voorwaarde is vaak wel dat je ook aardig wat eigen geld inbrengt. De te verstrekken hypotheek bedraagt bij de meeste geldverstrekkers maximaal 75% tot 100% van de executiewaarde, maar er zijn ook geldverstrekkers die tot boven de executiewaarde gaan.

Tot enkele jaren geleden had de krediethypotheek een extra voordeel. Er kon goedkoop geld geleend worden en de rente over dat bedrag kon via de belasting worden afgetrokken. Nu de fiscale regels met betrekking tot consumptief gebruik van een hypothecair krediet zijn aangescherpt, heeft deze hypotheekvorm veel van zijn aantrekkelijkheid verloren. En zeker na de Belastingherziening in 2001 is de krediethypotheek weinig interessant meer.

De krediethypotheek wordt nog wel afgesloten om de kredietruimte (tijdelijk) te verruimen, voor bijvoorbeeld verbetering of onderhoud van het huis. Ook wordt de krediethypotheek gebruikt door oudere mensen, die een deel van hun vermogen willen gebruiken voor bijvoorbeeld een aanvulling op hun pensioen (‘opeten’ van het vermogen).

Voordelen van een krediethypotheek

  • Er bestaat geen aflossingsverplichting bij de krediethypotheek, wat met name in verband met de fiscale aftrekbaarheid bij hogere inkomens interessant kan zijn;
  • Afgeloste bedragen kunnen makkelijk weer worden opgenomen;
  • Je bouwt vermogen op als je aflost;
  • Doorlopend krediet met hypothecaire zekerheid;
  • De eventuele aftrekbaarheid van de rente (doel van de lening is hierbij belangrijk).

Nadelen van een krediethypotheek

  • De te verstrekken hypotheek bedraagt bij de meeste geldverstrekkers maximaal 75% tot 100% van de executiewaarde;
  • De rente kan niet voor langere perioden vast worden gezet.

Terug