Overbruggingshypotheek

Voor wie is een overbruggingshypotheek?

Een overbruggingshypotheek is voor doorstromers, mensen die hun huidige huis willen verkopen en een andere woning willen kopen. Door de overwaarde (deels) te overbruggen kan je direct gebruik maken van de huidige overwaarde zonder dat de huidige woning al verkocht is.

Wat is een overbruggingshypotheek?

Als je gaat verhuizen en je hebt de huidige woning nog niet verkocht, dan heb je de huidige overwaarde nog niet tot beschikking. Het geld zit immers nog “in de stenen”. Met een overbruggingshypotheek leen je eigenlijk tijdelijk een deel van de huidige overwaarde. Het saldo van de overbruggingshypotheek los je bij de definitieve verkoop van de huidige woning weer in. Op deze manier overbrug je de periode tussen de aankoop en verkoop van je oude naar je nieuwe woning.

Hoeveel van mijn huidige overwaarde kan ik gebruiken als overbrugging?

Hoeveel je van je huidige overwaarde kan gebruiken voor een overbruggingshypotheek is afhankelijk bij welke geldverstrekker de nieuwe hypotheek aangevraagd zal worden. Hier speelt de onafhankelijk hypotheekadviseur een belangrijke rol. Deze adviseur beschikt veelal over verschillende geldverstrekker en kan hierdoor waarschijnlijk een hogere overbruggingshypotheek aanvragen.

Voorbeeld van een willekeurige overbrugging:

Uitgangspunten  
   
Waarde woning €300.000,-
Huidige hypotheek €220.000,-
Overwaarde €80.000,-

Overbrugging geldverstrekker: (Marktwaarde woning x 90%) minus huidige hypotheekschuld . € 300.000,- x 90% = € 270.000,- minus € 220.000,- = € 50.000,- In bovenstaande situatie zal er totaal € 50.000,- verstrekt worden in een overbruggingshypotheek.

Hoeveel aan overbrugging kan je maximaal krijgen?

In bovenstaand voorbeeld krijg je maximaal 90% van de marktwaarde minus huidige hypotheek gefinancierd als overbruggingshypotheek. Dit percentage verschilt per geldverstrekker en kan dus ook hoger zijn, tot 100%. Er zijn geldverstrekkers die meer of minder verstrekken. Het is dus afhankelijk van het acceptatiecriteria per geldverstrekker. Hier is dus een belangrijke rol weggelegd voor de onafhankelijke hypotheekadviseur; door een te lage overbruggingshypotheek kan er wellicht een streep gezet worden door de aankoop van je nieuwe woning. Er komt dan te weinig geld vrij op het juiste moment.

Huidige woning verkocht 100% overbrugging

Staat je huidige woning in de verkoop tijdens het hypotheek- en overbruggingstraject en is deze nog niet verkocht? Dan krijg je dus veelal niet de gehele overwaarde gefinancierd door middel van een overbruggingshypotheek. Dit kan relatief snel veranderen indien de huidige woning onherroepelijk verkocht is. Dit wil zeggen dat de aankopende partij je woning heeft gekocht, koopcontract heeft getekend en de ontbindende voorwaarden zijn verstreken. In dit geval is de nieuwe hypotheekverstrekker vaak genegen om 100% van de huidige overwaarde te overbruggen.

Enkele kenmerken van een overbruggingshypotheek:

  • Huidige overwaarde financieren;
  • De looptijd is maximaal 2 jaar;
  • Betaalt alleen rente en geen aflossing;
  • Je kan boetvrij inlossen

Overweeg je om een andere woning te kopen en weet je nog niet goed wat jouw financiële mogelijkheden zijn omtrent de nieuw aan te vragen hypotheek en hoeveel overbruggingshypotheek je kan krijgen? Hoeveel heb je eigenlijk nodig in combinatie met de aankoopkosten? Speel je met deze vragen? Laat je dan goed informeren bij een onafhankelijke hypotheekadviseur.

Bekijk vrijblijvend je mogelijkheden:

  • Wij gebruiken je gegevens enkel om je mogelijkheden te communiceren.
  • Krijg gratis inzicht in de mogelijkheden Wij gebruiken je gegevens enkel om contact met je op te nemen. Zo krijg je snel een beeld van jouw mogelijkheden . Privacybeleid