Terug

Mijn huis staat onder water

De laatste jaren is de waarde van de woningen weer flink gestegen, nadat in 2013 het dieptepunt is bereikt. De stijging is mede te verklaren door de lage hypotheekrente. De lage rente heeft het, vanwege de lagere maandlasten die hiermee gepaard gaan, voor velen interessant gemaakt om een hypotheek af te sluiten. De grote groep woningbezitters in Nederland die hun huis onder water hadden staan enkele jaren terug is dus afgenomen.

Is het erg dat mijn huis onder water staat?

Blijf je in het huis wonen en betaal je iedere maand netjes de hypotheeklasten, dan is er niets aan de hand. De bank eist geen extra aflossing en als de woningmarkt zich in de toekomst enigszins herstelt kan de situatie zich op een natuurlijke manier oplossen.  Indien je de woning verkoopt krijg je te maken met de restschuld. In de twee onderstaande alinea’s bespreken wij de mogelijkheden met betrekking tot het blijven wonen of verhuiswensen.

Huis onder water en blijven wonen

Bevalt je huidige woning prima en heb je niet direct verhuisplannen, dan is het hebben van onderwaarde niet direct een probleem. Toch zijn er manieren om de restschuld te verkleinen.
Je lost ineens een flink bedrag af op je lening. Over het algemeen mag je boetevrij 10% van de hypotheekschuld jaarlijks inlossen. Hier biedt een schenking van je ouders ook een uitkomst, aangezien je ouders eenmalig een bedrag mogen schenken. Dit kan tevens fiscaal interessant zijn.

Aflossingsvorm wijzigen

Momenteel is een gangbare oplossing om de aflossingsvorm te wijzigen. Heb je in het verleden een levenhypotheek afgesloten of een beleggingshypotheek en bouwt deze te weinig op of heb je een te hoog aflossingsvrij deel , zet dan de huidige hypotheek om in een andere aflossingsvorm met een gegarandeerde aflossing. Op deze manier los je sneller af en voorkom je onaangename verrassingen in de toekomst.

Huis onder water en verhuiswensen

Bij verkoop van je huidige woning hoeft de restschuld geen belemmering te zijn. Er zijn een aantal mogelijkheden denkbaar. Veel banken bieden de mogelijkheid om de restschuld mee te financieren in de nieuwe af te sluiten hypotheek, vermits je voldoet aan hun acceptatiecriteria (laat je vooraf goed adviseren). Kredietinstanties bieden tegenwoordig ook goede financiële alternatieven om de restschuld te financieren in de vorm van een persoonlijke lening.

Terug