Hypotheek afsluiten zonder NHG

Met behulp van de Nationale Hypotheek Garantie geef je de geldverstrekker en jezelf de zekerheid dat de hypotheekschuld wordt terugbetaald op het moment dat je de hypotheek niet meer kunt betalen. Om in aanmerking te komen voor NHG moet je voldoen aan de NHG voorwaarden. Deze voorwaarden zijn per 1 januari 2017 weer gewijzigd.

Hypotheek afsluiten

Een hypotheek afsluiten zonder NHG vormt een goede keuze, op het moment dat je voldoende inkomen hebt of wanneer het gaat om een woning met een relatief hoge koopsom. De maximale hypotheek met NHG is in 2017 €247.450, op basis van 101% van de marktwaarde. Je bent binnen de NHG gebonden aan de maximale koopsom van €245.000. Woningen met meer waarde kun je uitsluitend zonder NHG financieren. Op het moment dat je de woning gedwongen moet verkopen is er geen garantie op de vergoeding van een eventuele restschuld. Dit betekent dat de bank dit risico zelf draagt, wat kan resulteren in een hogere hypotheekrente.

Lees ook: Nationale Hypotheek Garantie

Een hypotheek afsluiten zonder NHG

Een hypotheek met NHG is lang niet in alle gevallen voordeliger dan een hypotheek afsluiten zonder NHG. Mocht je bijvoorbeeld een huis kopen en je financiert een deel van de woning zelf, dan kan het zo zijn dat een hypotheek zonder NHG, ondanks de rentekorting, voordeliger is.
Hypotheek afsluiten zonder NHG
Banken rekenen bij een hypotheek van 65% van de woningwaarde vaak een lagere hypotheekrente bij marktwaarde, dan bij NHG. Bij een hypotheek vanaf 80% van de woningwaarde is een hypotheek afsluiten met NHG vaak goedkoper.
Door de versobering van de NHG voorwaarden is het lastiger geworden om aanspraak te maken op de NHG borgstelling. Dit geldt helemaal als je een te hoog inkomen hebt (ten opzichte van de hypotheeklasten) of over vermogen beschikt. Ook is het in veel gevallen noodzakelijk om een overlijdensrisicoverzekering af te sluiten.

Een hypotheek afsluiten met NHG

Op het moment dat je een hypotheek afsluit mét NHG betaal je een zogenoemde borgtochtprovisie, namelijk 1 procent van de hypotheeksom.
Omdat de geldverstrekker meer zekerheid heeft dat het volledige hypotheekbedrag wordt terugbetaald, bieden zij een korting tot 0,6% op de hypotheekrente. Elk jaar kan dat een paar honderd euro schelen. De NHG borgtochtprovisie is dus vaak snel terugverdiend.