Is een taxatierapport wel of niet nodig?

Hoera! Je hebt een woning gevonden, je bod is geaccepteerd en nu begint je hypotheekadviseur over een taxatierapport. Daar zitten helaas ook kosten aan verbonden. Het taxatierapport maakt namelijk deel uit van de kosten koper.

Waarom een taxatierapport?

Wanneer je een hypotheek voor je nieuwe woning gaat afsluiten, wil de bank weten of de aankoopsom overeenkomt met de waarde van je woning. Voor deze situatie komt de taxateur langs om de woning te taxeren.
Het kan voorkomen dat je een hoger bod hebt gedaan dan de daadwerkelijk waarde van de woning. Dan is de kans groot dat je het bedrag boven de getaxeerde waarde zelf moet betalen. Je kunt dit bedrag dus niet extra lenen bij de bank. Echter zijn er uitzonderingen. Als je een nieuwbouwwoning koopt is een taxatierapport in veel situaties niet vereist.

Kosten koper

Is een taxatierapport nodig?

In de meeste gevallen is het laten maken van een taxatierapport nodig. Heb jij vragen of het texatierapport of wil je weten wat in jou situatie nodig is? Stel je vraag en we beantwoorden hem graag voor je!

Stel je vraag

Desktop taxatie

Er is een uitzondering waardoor je wellicht geen volledig taxatierapport benodigd bent. Een zogenoemde desktop taxatie. Dit is op afstand beoordeelde waarde van de woning door een taxateur. De taxateur gaat uit van geautomatiseerde waarderingsmodel van Calcasa. Dit model berekent de waarde van de woning aan de hand van vergelijkbare verkochte woningen.

De voordelen zijn de snelheid waarmee je het rapport ontvangt, want er hoeft namelijk geen afspraak met een taxateur gemaakt te worden. Ook zijn de kosten lager. De gemiddelde kosten van een desktop taxatie zijn € 85,-.

Een taxatierapport zal in veel gevallen tussen de € 500,- en € 1.000,- liggen. Of een desktop taxatie mogelijk is en/of de bank akkoord gaat met een desktop taxatie kan een hypotheekadviseur snel voor je bekijken.

Welke gegevens staan er in een taxatierapport?

De taxateur zal de woning opnemen en bepaalt de waarde van het huis aan de hand van een aantal punten. In het taxatierapport staan onder andere de volgende zaken:

  • ligging van de woning
  • afwerkingsniveau
  • oppervlakte van de woning
  • oppervlakte van het perceel
  • energielabel
  • is er sprake van erfpacht
  • bouwkundige staat van de woning

Voor een uitgebreid bouwtechnisch onderzoek dien je een bouwtechnische keuring uit te laten voeren. Mocht je tevens gaan verbouwen zal de taxateur naar aanleiding van een verbouwingsspecificatie ook een waarde na verbouwing in het rapport vermelden. 

Stel je vraag.

Heb je nog vragen over jouw taxatierapport? Stel je vraag kosteloos en vrijblijvend via Mail, Whatsapp of chat. Of maak een afspraak om je situatie te bespreken.

Maak een afspraak
Stel je vraag.