Volgend jaar krijgt de huizenkoper minder hypotheek. Volgens het Nibud (Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting) moet de maximale hypotheek omlaag. Dit zal het Nibud adviseren aan het ministerie van financiën.

Waarom moet de maximale hypotheek omlaag?

Ieder jaar is er een nieuw weeg moment om de maximale hypotheek berekening vast te stellen. Er zijn meerdere factoren die de desbetreffende berekening beïnvloeden. Voor 2023 zullen de stijgende energieprijzen en de inflatie sterk van invloed zijn. Om een financieel verantwoorde hypotheeklast te hebben zal er gekeken worden naar een evenwichtig uitgave patroon. De inkomsten en uitgaven moeten in balans blijven om ervoor te zorgen dat mensen niet in de financiële problemen komen. Door het stijgen van de energieprijzen en de gestegen inflatie blijft er maandelijks minder geld over voor de hypotheeklast.

Stijgende hypotheekrente

Naast de inflatie en de stijgende energieprijzen zal de maximale hypotheek berekening ook dalen door de stijgende hypotheekrente. Ook de hypotheekrente is bepalend voor de maximale hypotheek berekening. Om een evenwichtig uitgave patroon per maand te behouden is een hogere hypotheeklast mede door de stijgende hypotheekrente niet passend. Door een lagere maximale hypotheek zal de hypotheeklast per maand ook dalen en komt op deze manier het uitgave patroon weer in balans.

Gevolgen voor de huizenprijzen

Zijn bovenstaande gevolgen van invloed op de huizenprijzen?  Voor een starter op de woningmarkt zal het voorlopig nog lastig blijven om een woning te kopen. Naast de hypotheek en bijbehorende hypotheeklast zal de huizenkoper kritischer kijken naar de energielasten en het energielabel. Het aanbod van de te koop staande woningen is gestaag aan het oplopen, hierdoor zal de keuze voor de koper toenemen.

De gestegen hypotheekrente, hoge energie, inflatie en meer aanbod voor de koper zal zorgen voor een omslagpunt op de woningmarkt, de huizenprijzen zullen gaan dalen. Indien de daling gaat doorzetten in 2023 zal de maximale hypotheek en koopsom van de aan te kopen woning dichter bij elkaar komen. Op deze manier wordt het leuker voor een starter op de woningmarkt.

Maximale hypotheek

Kansen

Is de hypotheekrente hoog? In het ver verleden waren er hypotheekrente tarieven tussen de 10 en 13 procent. In 2008 had je nog een tarief voor 10 jaar tussen de 5 en 6 procent. Kijkend naar dat perspectief is het huidige hypotheekrente tarief nog laag. De maximale hypotheek beschermt je voor een onverantwoord hoge hypotheek en hoge maandlast, hierdoor blijft je uitgave patroon financieel verantwoord. Bovenop de maximale hypotheek kun je een bouwdepot krijgen voor het verduurzamen van de woning. Op deze manier krijg je controle over de energielasten per maand. De kanteling op de woningmarkt is al ingezet in het derde kwartaal van 2022, de huizenprijzen zijn aan het dalen. Hierdoor liggen er voldoende mogelijkheden om in de komende jaren verantwoord een woning aan te kopen.

Wil je meer weten over jouw mogelijkheden of heb je andere vragen? Neem dan contact op met ons, zo krijg je gratis en vrijblijvend een helder beeld in je financiële situatie.
Direct vragen stellen? Wij zijn ook bereikbaar via WhatsApp, chat en e-mail.

Jouw hypotheek,

goed geregeld.

Hypotheek berekenen
Gratis oriëntatiegesprek