Starter op de woningmarkt geen overdrachtsbelasting

Als je overweegt voor het eerst in je leven een woning aan te kopen, dan komt Prinsjesdag 2020 met een prachtige financiële wijziging voor je.

Vrijstelling overdrachtsbelasting starters op de woningmarkt

Voor de starters op de woningmarkt wordt door de regering voorgesteld om met ingang van 1 januari 2021 een eenmalige vrijstelling van de overdrachtsbelasting te introduceren. Dit zal een behoorlijk verschil maken in de hoeveelheid eigen middelen voor het aankopen van je eerste eigen woning.

Voorwaarden voor de vrijstelling

  • De koper heeft een leeftijd tussen de 18 en 35 jaar.
  • De koper koopt een woning.
  • De koper heeft de vrijstelling voor overdrachtsbelasting niet eerder ontvangen.
  • De woning moet als hoofdverblijf dienen(zelfbewoning).

Minder eigen geld nodig voor de aankoop van je eerste woning.

Bij een gemiddelde aankoop van een eigen woning van bijvoorbeeld €200.000,- ben je veelal tussen de €10.000,- tot €11.000,- aan inbreng eigen middelen nodig.
Nu de overdrachtsbelasting voor de starter (onder voorwaarden) vervalt, zal dit bij een aankoop van €200.000,- toch snel €4.000,- gaan schelen aan inbreng eigen middelen. Hiermee zal de inbreng eigen middelen ongeveer €6.000,- bedragen op een aankoopsom van €200.000,-.

Dit betekent dat er waarschijnlijk een grotere doelgroep zal ontstaan die in aanmerking komt voor het aankopen van een eigen woning. Tevens bestaat er ook de mogelijkheid om de te vervallen overdrachtsbelasting te gebruiken om te overbieden op een woning. Zo vergroot je de kans om werkelijk in aanmerking te komen voor de woning.

Vraag: Ik ben nog geen 35 jaar maar heb wel al een eigen woning en wil een andere woning kopen, betaal ik dan ook geen overdrachtsbelasting meer?

Kopers van een andere woning (geen starter op de woningmarkt) – ook wel doorstromers genoemd – hebben recht op vrijstelling overdrachtsbelasting, als zij niet eerder gebruik hebben gemaakt van de regeling. In andere gevallen is er recht op de toepassing van het verlaagde tarief van 2%, mits zij de woning verkrijgen om de als hoofdverblijf(zelfbewoning) te gaan gebruiken. Deze groep blijft dus 2% overdrachtsbelasting betalen.

HYPOTHEEKRENTE OPActuele hypotheekrente:

Overdrachtsbelasting en een tweede woning.

Alle overige aankopen (geen hoofdverblijf), tweede woning, vakantie woning, bedrijfspanden gaan 8% overdrachtsbelasting betalen per 1 januari 2021. Indien ouders een tweede woning willen aankopen voor studerende kinderen, zal deze groep ook financieel benadeeld worden met een hogere overdrachtsbelasting.

Van plan je eerste woning te kopen? Laat je goed informeren door een onafhankelijk hypotheekadviseur. Bekijk nu de mogelijkheden.

Bekijk mijn mogelijkheden