Overwaarde van je huis opnemen
Als je overwaarde op je huis hebt, betekent dit dat je huis meer waard is dan de hypotheek die je op de woning hebt afgesloten. De overwaarde is het bedrag dat je zou hebben als je het huis vandaag verkoopt en de hypotheek zou inlossen, het geld dat er overblijft, is de overwaarde.
Als je overwaarde op je huis hebt kun je overwegen om deze overwaarde deels op te nemen. Dit kan bijvoorbeeld handig zijn als je extra geld nodig hebt om een grote uitgave te doen, zoals het financieren van een verbouwing of het verduurzamen van je woning.
Ook voor consumptieve doeleinden zijn er mogelijkheden. Bijvoorbeeld extra spaargeld vrij beschikbaar maken voor pensioenaanvulling, aanschaffen van een auto, een wereldreis maken, aanschaf van een vakantiehuis of een schenking.
Overwaarde huis opnemen met een tweede hypotheek
Als je overwaarde op je huis hebt kun je hier een deel van opnemen, door een tweede hypotheek af te sluiten. Een tweede hypotheek is een aparte lening die je afsluit op je huis, naast de oorspronkelijke hypotheek die je al hebt afgesloten.
Er zijn enkele dingen waar je rekening mee moet houden als je een tweede hypotheek wil opnemen:
- Rentekosten: Bedenk en bespreek met de hypotheekadviseur een passende en financieel verantwoorde rentevast periode voor de tweede hypotheek, wat voor jou de beste optie is.
- Terugbetalingsperiode: Bespreek de terugbetalingsperiode met je hypotheekadviseur die de tweede hypotheek aanbiedt. Bedenk hoe lang je over de terugbetaling wil doen en of dit aansluit bij de levensduur van de investering die je gaat doen. En hoeveel je per maand wil aflossen.
- Belastingvoordeel: In sommige gevallen kun je belastingvoordeel krijgen als je overwaarde op uw huis opneemt met een tweede hypotheek. Dit is afhankelijk van je persoonlijke situatie en de manier waarop je het geleende bedrag gebruikt (wel of geen woningverbetering).
Overwaarde opnemen
Berekenen van een tweede hypotheek
In onderstaand tool kan je berekenen wat het opnemen van een tweede hypotheek voor jou betekend. Door een paar simpele gegevens in te vullen krijg je een goed beeld van je eigen situatie.
Overwaarde opnemen met een bouwdepot
Een bouwdepot is een vorm van financieren waarbij je geld leent om een bouwproject te financieren, zoals het bouwen of verbouwen van je woning. Ook het verduurzamen van je woning zal door middel van een bouwdepot verstrekt worden.
Veelal bepalen de geldverstrekkers en de voorwaarden van National Hypotheek Garantie (NHG) dat de tweede hypotheek via een bouwdepot zal worden uitbetaald. De uitbetaling zal plaatsvinden door middel van het indienen van facturen.
Overwaarde opnemen zonder een bouwdepot, opgenomen geld vrij besteedbaar
Een tweede hypotheek zonder bouwdepot is bij verschillende geldverstrekkers ook mogelijk, hierdoor kun je het vrijgevallen geld vrij besteden. Dit kan alleen bij een verstrekking van de tweede hypotheek zonder Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Doordat het geld vrij besteedbaar is kun je hier ook een andere bestemming aan geven. Neem je een deel overwaarde op die je niet gaat gebruiken voor woningverbetering, dan is de te betalen hypotheekrente over dit deel niet fiscaal aftrekbaar.
Wel of geen bouwdepot? Bespreek de mogelijkheden en krijg snel duidelijkheid wat voor jou persoonlijke situatie de beste keuze is.
Overwaarde opnemen
Stel je vraag
Heb je vragen over het opnemen van overwaarde? Stel je vraag en we beantwoorden hem graag voor je.
Voordelen van de overwaarde opnemen
Er zijn enkele voordelen aan het opnemen van overwaarde
• Mogelijkheid om grote uitgaven te financieren: Als je overwaarde op je huis hebt, kunt je deze opnemen om grote uitgaven te financieren, zoals een verbouwing of het verduurzamen van je woning. Dit kan handig zijn als je niet genoeg spaargeld hebt of het spaargeld wil behouden.
· Lagere rente: De rente op een hypothecaire lening is vaak lager dan bij andere vormen van lenen, zoals een persoonlijke lening of een creditcard. Dit kan betekenen dat je minder rente betaalt over het geleende bedrag.
· Flexibele terugbetalingsvoorwaarden: Bij een hypotheek kun je vaak kiezen hoe lang je over de terugbetaling wil doen en hoeveel je per maand wil terugbetalen. Dit geeft je de flexibiliteit om het geleende bedrag op een manier terug te betalen die het beste bij je past.
Nadelen van de overwaarde opnemen
Er zijn ook enkele nadelen van het opnemen van overwaarde
· Rentekosten: Hoewel de rente op een hypothecaire lening vaak lager is dan bij andere vormen van lenen, betaal je nog steeds rente over het geleende bedrag. Dit kan betekenen dat je uiteindelijk meer geld betaalt dan het bedrag dat je hebt geleend.
· Minder overwaarde op uw huis: Als je de overwaarde op je huis opneemt, heb je minder overwaarde over. Dit kan betekenen dat er minder financiële buffer overblijft als je in de toekomst bijvoorbeeld je huis wil verkopen.
Stel je vraag.
Heb je vragen over het opnemen van de overwaarde van je huis of vragen over je eigen situatie? Stel je vraag kosteloos en vrijblijvend via Mail, Whatsapp of chat.