Hypotheek zonder vast contract
Hypotheek zonder vast contract
Heb je geen vast contract? Heb je een nul-urencontract, uitzend- of seizoenswerk? Ben je freelancer, flexwerker of ben je een zzp’er/ondernemer? Ben je benieuwd naar je mogelijkheden voor een hypotheek zonder vast contract? Lees dan verder.
Hieronder schrijven we over flexibele inkomsten zonder vast contract ten opzichte van een hypotheek, namelijk:
Tijdelijk contract zonder intentieverklaring
Krijg je geen intentieverklaring van je werkgever? Bijna alle banken kijken dan naar je gemiddelde bruto jaarinkomen in de laatste drie kalenderjaren. Is je inkomen in het laatste van deze drie jaar het laagst, dan zal de bank dit als toets inkomen hanteren om de maximale hypotheek zonder vast contract te berekenen.
Tijdelijk contract met intentieverklaring
Wanneer je een tijdelijk contract hebt, omdat je net begonnen bent aan een nieuwe baan, is het nog steeds mogelijk een hypotheek te krijgen. Vaak zal de bank vragen om een intentieverklaring.
Dit is een verklaring waarin je werkgever aangeeft dat je, bij ongewijzigde economische omstandigheden, in de toekomst een vast contract krijgt. Bijna alle banken zullen je hypotheek zonder vast contract dan berekenen volgens dezelfde regels als die wat voor een vast contract gelden.
HYPOTHEEKRENTE OP
Uitzendkracht/Flexwerker
Als uitzendkracht of flexwerker heb je geen contract bij het bedrijf waar je werkt, maar bij een uitzendbureau. Wil je als uitzendkracht een hypotheek afsluiten, dan kijkt de bank net als bij een tijdelijk contract, naar jouw inkomen van de afgelopen drie kalenderjaren.
Je moet daarbij wel kunnen aantonen dat je op het moment van afsluiten een inkomen hebt.Bij het regelen van een hypotheek zonder vast contract als uitzendkracht of flexwerker kan een perspectiefverklaring wellicht uitkomst bieden.
Perspectiefverklaring
Een perspectiefverklaring staat niet gelijk aan een werkgeversverklaring. Een perspectiefverklaring geeft aan dat je arbeidsperspectief positief is. Dit betekent dat je in de toekomst naar alle waarschijnlijkheid werk hebt.
Zo’n verklaring kun je niet bij alle uitzendbureaus krijgen en dit kan alleen na een jaar beoordeelbare werkervaring bij het uitzendbureau. Alleen uitzendbureaus die in een register zijn opgenomen kunnen een perspectiefverklaring uitgeven.
Benieuwd naar de mogelijkheden? Neem vrijblijvend contact met ons op.
Inkomen als ZZP-er/ondernemer
Ook als zzp’er of ondernemer in bijvoorbeeld een B.V., V.O.F. of maatschap kun je een hypotheek afsluiten. Waar krijg je mee te maken qua regels en voorwaarden?
Ben je zzp’er of ondernemer, dan kijken banken voor het bepalen van je maximale hypotheek naar het gemiddelde inkomen over de laatste drie jaar. Het inkomen in het laatste jaar geldt hierbij als maximum.
Om een hypotheek zonder vast contract te kunnen afsluiten als ZZP’er vragen hypotheekverstrekkers om jaarcijfers, belastingaangiftes en sommige banken om belastingaanslagen. Zijn de laatste jaarcijfers nog niet beschikbaar, dan kan een bank akkoord gaan met een prognose.
Naast de inkomenseis stellen sommige banken nog aanvullende voorwaarden. Soms kan een zzp’er bijvoorbeeld maar tot 90 % van de woningwaarde lenen of wordt een bepaalde branche uitgesloten.
Startende ondernemer
Als startende ondernemer is het dus niet mogelijk om jaarcijfers van de afgelopen 3 jaar aan te leveren. Dit betekent niet dat je dan helemaal geen hypotheek kunt afsluiten.
Met de ‘Inkomensverklaring Ondernemer’ kunnen zzp’ers en ondernemers al na een jaar een hypotheek met NHG krijgen. Het is onlangs zelfs verplicht geworden om een hypotheek met NHG te kunnen aanvragen.
Het inkomen zal dan door een extern bureau worden vastgesteld. Een aantal geldverstrekkers accepteren de inkomensverklaring ondernemer ook bij niet-NHG hypotheken. Ook kun je zonder de inkomensverklaring na 1 jaar bij een aantal banken terecht.
Benieuwd wat er voor jou mogelijk is? Neem geheel vrijblijvend contact met ons op.
Bekijk vrijblijvend je mogelijkheden:
"*" geeft vereiste velden aan