Maximale hypotheek hoger voor tweeverdieners, lager voor lage inkomens

In 2016 is het voor tweeverdieners mogelijk voor een hoger bedrag een hypotheek af te sluiten. Daarentegen kunnen alleenstaanden met een laag inkomen en anderhalf-verdieners vanaf volgend jaar minder hypotheek afsluiten.

Uit berekeningen van het Nibud is gekomen dat de bestedingsruimte in 2016 ongeveer hetzelfde zal zijn als in 2015. Aan de hand van deze berekening wordt de hypotheeknorm aangepast. Hierbij heeft het Nibud ook rekening gehouden met een gemiddelde loonstijging van 1,4%, het feit dat consumenten in 2016 een hypotheek van maximaal 102% van de woningwaarde af mogen sluiten en de jaarlijkse daling van de hypotheekrenteaftrek in de hoogste schijf.

Veranderingen

Maximale hypotheek berekenen
Voor drie inkomensgroepen vindt er het komende jaar verandering plaats. Dit zijn de tweeverdieners, huishoudens met anderhalf-inkomen en alleenstaanden met een inkomen onder de €40.000,-. Bij de volgende situaties houden we rekening met een rentepercentage van 2,75%.

[one_third_last][/one_third_last]


Alleenstaanden met een inkomen onder de 40.000 euro gaan erop achteruit. Verdien je bijvoorbeeld 25.000 euro bruto per jaar, dan is er een daling van 4% in wat je maximaal kunt lenen. De maximale hypotheek gaat in dit geval van €104.615,- naar €100.905,-.[space]
Huishoudens met een inkomen van 35.000 euro en een inkomen van 17.500 euro kunnen straks 3% minder lenen. Hun maximale hypotheek gaat straks van €241.126,- naar €233.635,-.[space]
Volgend jaar geldt dat het tweede inkomen voor de helft meegenomen gaat worden voor het bepalen van de hoogte van de hypotheek. Dit inkomen telde tot nu toe voor een derde mee. Om deze reden kunnen tweeverdieners straks meer hypotheek opnemen.
Verdien je allebei 40.000 euro bruto, dan gaat je maximale hypotheekbedrag omhoog van 367.430 euro naar 389.133 euro in 2016; een stijging van 6 procent.

Kan jij met jouw inkomen volgend jaar minder hypotheek krijgen, maar heb je wel plannen om een huis te kopen? Misschien is het dan voor jou interessant dit jaar nog te kijken naar de mogelijkheden voor een hypotheek.


We staan graag voor je klaar!

Zit je met een vraag of ben je benieuwd wat we voor je kunnen doen? Neem dan geheel vrijblijvend contact op.

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Krijg gratis inzicht in de mogelijkheden Wij gebruiken je gegevens enkel om contact met je op te nemen. Zo krijg je snel een beeld van jouw mogelijkheden . Privacybeleid
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


[one_half_last]
[share_buttons]
[/one_half_last]