[share_buttons]
Bij het afsluiten van je hypotheek bepaal je voor hoe lang je de rente vastzet. Dit is de rentevast-periode. Tijdens deze periode heb je zekerheid over de lasten van je hypotheek. Gaat de hypotheekrente omhoog, dan ondervind je hier geen last van. Echter, de hypotheekrente kan ook flink omlaag gaan zoals de afgelopen jaren is gebeurd. Is het in dat geval gunstig om je contract open te breken en je hypotheek over te sluiten?

Lage hypotheekrente

De hypotheekrente is nog altijd historisch laag en wellicht veel lager dan jij tijdens het vastzetten van je rente hebt afgesproken. Je kan overwegen om je hypotheek over te sluiten. Bekijk dan wel eerst of dit voor jou interessant is! De boeterente kan namelijk flink oplopen. Deze boete berekent de bank omdat je het contract openbreekt.

HYPOTHEEKRENTE OP

    Actuele hypotheekrente:

Berekening van de oversluitboete

Om zeker te weten of het een slim idee is om je hypotheek over te sluiten, moet je uitrekenen of het voordeel opweegt tegen de te maken kosten. Deze kosten bestaan naast de boeterente ook uit bijvoorbeeld de notaris-, taxatie en advieskosten.

Alleen als je precies weet wat het kost en wat het oplevert kun je een juiste beslissing maken wat betreft het oversluiten van je hypotheek. De hoogte van de boeterente vraag je op bij je hypotheekaanbieder. Aan de hand factoren zoals de huidige rente, de hypotheekvorm en het aantal jaar dat je de rente nog vast hebt staan berekenen zij de boete.
Een onafhankelijk hypotheekadviseur geeft je graag vrijblijvend een uitgebreide berekening van alle kosten en baten.

Rentemiddeling

Blijkt uiteindelijk dat oversluiten van je hypotheek niet voordelig is. Dan kan rentemiddeling ook een optie zijn. In dat geval blijf je bij dezelfde hypotheekaanbieder en kom je samen een ander rentepercentage overeen. Je hebt in dat geval geen bijkomende kosten, maar je betaalt een opslag op je rente.

Benieuwd of voor jou oversluiten gunstig is? Wellicht is er een aanbod dat beter bij je past. Laat je voordeel nu uitgebreid berekenen.