Starters kloppen steeds vaker bij ouders aan wanneer een huis gekocht wordt. Door de aangescherpte regelgeving wordt een hypotheek krijgen steeds moeilijker. Uit onderzoek van TNS Nipo blijkt dat jonge huizenkopers steeds vaker profiteren van vermogende ouders.

Het is moeilijk voor starters om een huis te financieren. Vaak is er geen eigen geld aanwezig, of zijn de inkomens nog niet toereikend om een hypotheek af te sluiten. In 2011 had een kwart van de jonge huizenkopers tussen 18 en 34 jaar hulp van zijn ouders bij het afsluiten van de hypotheek. De hulp varieerde van een schenking van het startbedrag tot het samen afsluiten van een hypotheek.

Ouders, starters en de belastingdienst

De veranderingen in het huidige regeerakkoord gelden voor alle hypotheken. Dus ook voor hypotheken die gesloten worden tussen ouders en kinderen. Kort gezegd, verplicht annuïtair aflossen en recht op hypotheekrenteaftrek. Het lijkt verleidelijk om geen rente te rekenen bij een lening van ouders aan kinderen, maar dit kan inhouden dat de belastingdienst het bedrag als schenking gaat zien met gevolg dat er belasting over betaald dient te worden. Tot een bepaald bedrag (dit jaar 5000 euro) kan deze betaalde rente door de ouders kwijtgescholden worden. Feitelijk is dit schenken aan de kinderen. Omdat het hypotheekrente betreft kan dit wel worden afgetrokken van de belasting. Zo kunnen starters er per maand flink op vooruit gaan.

Notaris

Hoe goed de band tussen de starters en ouders ook is, toch is het goed na te denken over scenario’s waarin het fout gaat. Bij ruzie, niet nakomen verplichtingen of overlijden is het verstandig al voorwaarden vast te hebben liggen. Ga daarom langs bij de notaris om afspraken vooraf vast te leggen. Een notaris kan ook adviseren over de leenconstructie.

Het is niet altijd nodig het geld uit te lenen aan de kinderen. Ouders mogen eenmalig 50.300 euro schenken bij het aankopen van een huis. Dit kan al een goede duw in de goede richting zijn om een hypotheek te financieren. Daarnaast bestaat er in veel gemeenten ook de zogeheten starterslening waarmee een gat tussen vraagprijs en hypotheekverstrekking kan worden overbrugt.

[box type=’info’]Wilt u meer weten over uw mogelijkheden? Laat uw gegevens achter voor een persoonlijk adviesgesprek.

 


[/box]