Schenken voor een huis
Beschik je over een (indirect) vermogen en wil je een deel van dit vermogen aan een ander persoon geven? Dan spreken we over een schenking. Schenken is een mooie warme gedachte. De term “schenken met een warme hand” is veelzeggend. Deze term zorgt voor een bewuste keuze om iets te geven wanneer je nog in leven bent. Zo zie je de emotie en dankbaarheid bij de ontvanger.
Schenken mag iedereen
Schenken is vrij voor iedereen. In principe mag je schenken en ontvangen van iedereen. Wel is het zo dat de Belastingdienst kaders heeft bepaald en binnen deze kaders kun je deels belastingvrij schenken. Val je buiten deze kaders dan zal er een bepaald bedrag aan de Belastingdienst betaald moeten worden. De belastingvrije schenkingen hebben een bepaalde hoogte per jaar en een bepaald bestedingsdoel. Leeftijd en de relatie tot de schenker spelen ook mee.
Schenken
Denk je na over schenken?
Heb je vragen met betrekking op het schenken van geld? Stel ze ons gerust en we beantwoorden ze graag voor je.
Schenken van geld
Je kan van alles schenken. Schenken is immers een ruim begrip en hoeft niet altijd te betekenen dat het om geld gaat. Overige bezittingen kun je ook schenken. Geldbedragen schenken kun je op verschillende manieren uitvoeren. De meest eenvoudige manier is om je geld van je spaarrekening over te boeken om een schenking te doen. Ook kun je overwaarde uit je eigen woning opnemen of beleggingen verkopen en de verkochte waarde schenken.
Welke bedragen schenken?
De hoogte van de belastingvrije schenkingen verschillen per jaar. Naast de jaarlijkse schenkingen zijn er ook mogelijkheden om eenmalige verhoogde schenkingen te doen onder bepaalde voorwaarden. De exacte bedragen fluctueren de laatste jaren.
Zo kon je in de afgelopen jaren rond de € 100.000,- schenken aan de kinderen voor de aankoop van een woning en zo is deze regeling grotendeels eind 2022 afgeschaft. Op de website van de Belastingdienst staan jaarlijks de exacte bedragen die je belastingvrij mag schenken. Wil je boven deze belastingvrije bedragen schenken? Dan staan de percentages vermeld die je buiten de vrijstelling betaalt.
Schenken aankoop woning (klein)kinderen
Voor de jongeren blijft het lastig om te starten met een eigen woning. Om de eerste woning in eigendom te krijgen is het financieel een uitdaging om de totale financieringsbehoefte rond te krijgen.
De hoge woningprijzen, overbieden op de vraagprijs, bijkomende kosten koper en de te verkrijgen maximale hypotheek zorgen voor een grotere bijdrage van eigen spaargeld. Het eigen spaargeld kan dusdanig hoog worden dat een starter op de woningmarkt afhaakt.
Hier kan de schenking van een (groot) ouder uitkomst bieden. Indien een (groot)ouder financieel bijdraagt kan de aankoop financieel verantwoord uitgevoerd worden. Je kan éénmalige bijdragen en/of een maandelijkse bijdrage schenken.
Hypotheek opnemen voor een schenking aan (klein) kinderen.
Beschik je over een eigen woning met overwaarde en wil je niet direct je spaargeld aanbreken? Dan kan je een deel van de overwaarde opnemen om te schenken.
Schenking opnemen met een tweede hypotheek
Ben je tevreden met de looptijd, rentevast periode, aflosvorm en hypotheekrente van je huidige hypotheek, dan is een verhoging van de huidige hypotheek door middel van een tweede hypotheek een goede optie voor een schenking.
Aangezien het een verhoging is die niet besteed zal worden aan woningverbetering kan je de financiering niet verkrijgen onder Nationale Hypotheek Garantie(NHG). Dit geeft je wel de vrijheid om na te denken over de aflosvorm van de tweede hypotheek. Je mag kiezen voor een annuitaire, lineaire of zelfs (bij voldoende overwaarde) een aflossingsvrije hypotheek.
De hypotheekrente en aflosvorm bepalen de verhoogde maandlast van de tweede hypotheek. Over de te betalen hypotheekrente ontvang je geen belasting teruggave aangezien het bestedingsdoel van de opname geen woningverbetering betreft.
Schenking opnemen door het oversluiten van de huidige hypotheek
Komt het einde van de looptijd van je huidige hypotheek in zicht, loopt je rentevast periode af, is de huidige hypotheekrente niet marktconform of heb je andere twijfels over je huidige hypotheekvorm? Dan kan het zinvol zijn om je hypotheek over te sluiten en deze daar te verbeteren waar de pijnpunten liggen.
In het oversluiten van de hypotheek kan je de schenking meefinancieren. In deze situatie is een financiering onder Nationale Hypotheek Garantie (NHG) niet mogelijk aangezien het bedrag dat je wilt schenken niet besteed zal worden aan het verbeteren van je eigen woning.
Indien de overwaarde ruim voldoende is hoeft dit geen nadelige gevolgen te hebben ten opzichte van de risico’s en de hypotheekrentetarieven. Het voordeel van het oversluiten van de hypotheek is dat zowel de schenking, manier van aflossen, looptijd van de hypotheek, hypotheekrente, rentevastperiode, geld opnemen voor verbouw en/of verduurzamen mogelijk en bespreekbaar zijn.
Stel je vraag.
Heb je nog vragen over een schenking of vragen over je eigen situatie?
Stel je vraag kosteloos en vrijblijvend via Mail, Whatsapp of chat.