Meenemen van je aflossingsvrije hypotheek

Wil je het recht op hypotheekrenteaftrek behouden, dan zijn er vanaf 2013 nog maar twee hypotheekvormen die je dan kunt afsluiten, namelijk de annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek.
Mocht je in het verleden een andere hypotheekvorm hebben gesloten en je stroomt door naar een ander huis, dan kun je hier nog wel van profiteren. Door een aflossingsvrije hypotheek mee te nemen kun je besparen op de maandlasten.

Indien je vóór 2013 een hypotheek hebt afgesloten, kun je een hypotheekvorm hebben waarbij je op een later moment pas hoeft af te lossen. Bij de annuïteitenhypotheek en lineaire hypotheek moet je maandelijks op de hoofdschuld aflossen. Naast de voordelen krijg je hierdoor ook met hogere maandlasten te maken.

Aflossingsvrij deel

Stel: je hebt nu een aflossingsvrij deel van €90.000. Je wilt verhuizen en koopt een nieuw huis waarvoor je een hypotheek benodigd bent van €270.000. Doordat je al enkele jaren een hypotheek hebt gehad, kies je voor een hypotheek met een looptijd van 20 jaar. Omdat je jouw huidige hypotheek voor 2013 hebt afgesloten kun je er voor kiezen om je aflossingsvrije deel mee te nemen of niet.

Op het moment dat je ervoor kiest om je aflossingsvrije deel niet mee te nemen, zal je maandelijks €1125 moeten gaan aflossen. (€270.000 / 240 maanden)
Kies je ervoor om het aflossingsvrije deel wel mee te nemen, dan moet je maandelijks €750 aflossen. ( €270.000 – €90.000 = €180.000 / 240 maanden)

Je maandelijkse lasten zijn bij het meenemen van je aflossingsvrije deel dus €375 minder. Let wel op, dit is geen besparing aangezien de aflossingsvrije hypotheek uiteindelijk wel afbetaald moet worden.

Ben je van plan om je hypotheek over te sluiten of ga je verhuizen en ben je benieuwd wat er in jouw situatie het meest verstandig is? Neem dan gerust vrijblijvend contact op.
[share_buttons]We staan graag voor je klaar!

"*" geeft vereiste velden aan

Naam*
Krijg gratis inzicht in de mogelijkheden Wij gebruiken je gegevens enkel om contact met je op te nemen. Zo krijg je snel een beeld van jouw mogelijkheden . Privacybeleid
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.


[one_fourth_last][/one_fourth_last]