Huis kopen goedkoper dan huren ?

Het klinkt wellicht vreemd, maar toch kan het goed zijn dat een huis kopen goedkoper is dan bijvoorbeeld een sociale huurwoning. Dit geldt zeker voor de randstad waar een huurder per vierkante meter enkel euro’s meer betaalt.

Dat is de uitkomst van een eigen onderzoek van de Volkskrant. Er werd onderzocht wat de verschillende woonlasten per vierkante meter zijn van verschillende woningtypen. Dit gebeurde in de regio’s Amsterdam, Utrecht en Rotterdam-Rijnmond.
In de regio Rotterdam zijn de huurders een derde duurder uit dan huiseigenaren. Het gaat hierbij om mensen met een inkomen boven de 21.000 euro per jaar. Deze groep komt niet in aanmerking voor huurtoeslag.

Amsterdam kent uitzonderingen

Sociale huurappartementen zijn de uitzondering in Amsterdam. Met een prijs van 10, 80 euro per vierkante meter tegenover 11,00 euro voor koopwoningen geldt hier niet dat een huis kopen goedkoper is. De Amsterdamse eensgezinswoningen daarentegen zijn weer goedkoper om te kopen dan te huren.
Huurders van vrije sector woningen zijn het duurst uit. Zij betalen gemiddeld twee keer zoveel als kopers van vergelijkbare huizen. In Utrecht bijvoorbeeld betaalt een een koper maandelijks 7 euro per vierkante meter tegen 16 euro die de huurders moeten betalen. De huren kunnen zo hoog
oplopen door de schaarste in vrije sector woningen

Huis kopen goedkoper dan ooit

“Het heersende beeld dat wonen in een sociale huurwoning goedkoop is en kopen duur, klopt niet meer”, bevestigt de Amsterdamse hoogleraar woningmarkt Johan Conijn. Door de dalende huizenprijzen en een historisch lage rente is het de afgelopen jaren goedkoper geworden om een huis te kopen. De huren zijn daarentegen met gemiddeld 15 procent gestegen.

Wilt u weten of een huis kopen ook voor u goedkoper kan zijn? Laat u dan vrijblijvend voorlichten door onze adviseurs.

[divider]

NHG biedt oplossing voor ouderen

Sinds kort biedt Nationale Hypotheek Garantie (NHG) ouderen met een verhuiswens ruimere acceptatiecriteria. Het wordt straks mogelijk voor geldverstrekkers om hypotheekaanvragen van consumenten die al AOW ontvangen of over maximaal […]

Read More

Hypotheekadvies

[share_buttons] Hypotheekadvies In het verleden was het nooit écht duidelijk wat hypotheekadvies kostte, doordat de advieskosten doorgerekend werden in de hypotheek als provisie. Momenteel is het een stuk helderder. Dit […]

Read More

Hypotheeksteun

Teun van Hypotheeksteun geeft vrijblijvend advies en beantwoordt al uw hypotheek gerelateerde vragen. Teun brengt u op de hoogte van de laatste ontwikkelingen via onder andere Twitter, Facebook en steeds vaker via Google+. Teun kijkt met u mee naar de mogelijkheden.

Hypotheeksteun is onafhankelijk, werkt samen met vele geldverstrekkers en is uw steun in de wereld van hypotheken.

Comments are closed.